Pregled bibliografske jedinice broj: 1050892
ODREĐIVANJE ANTIMIKROBNE ATIVNOSTI ZAČINSKOG BILJA METODOM DIFUZIJE U JAŽICAMA
ODREĐIVANJE ANTIMIKROBNE ATIVNOSTI ZAČINSKOG BILJA METODOM DIFUZIJE U JAŽICAMA, 2020., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
CROSBI ID: 1050892 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ODREĐIVANJE ANTIMIKROBNE ATIVNOSTI ZAČINSKOG BILJA METODOM DIFUZIJE U JAŽICAMA
(DETERMINATION OF ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF SPICES USING WELL DIFFUSION METHOD)
Autori
Meić, Melita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora
Mjesto
Split
Datum
20.02
Godina
2020
Stranica
35
Mentor
Šimat, Vida ; Skroza Danijela
Ključne riječi
Začinsko bilje, fenoli, MIC metoda, difuzija u jažicama, antimikrobna aktivnost
(Spices, phenols, MIC method, well diffusion method, antimicrobal activity)
Sažetak
Začinsko bilje radi svog kemijskog sastava i sadržaja biološki aktivnih spojeva ima vrlo pogodan učinak na zdravlje čovjeka pa je i interes za njegovu moguću primjenu u poboljšanju sigurnosti hrane povećan. Fenolni spojevi su sekundarni metaboliti biljka koji imaju ulogu u obrani biljke od vanjskih utjecaja, a upravo njima se prepisuju antioksidativna i antimikrobna svojstva. U ovom radu analiziran je sadržaj ukupnih fenola 17 odabranih začinskih biljaka te im je određena antimikrobna aktivnost. U tu svrhu pripremljeni su UVZ/vodeni ekstrakti i određen antimikrobni učinak na četiri patogene bakterije, dvije Gram pozitivne (Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes) i dvije Gram negativne (Salmonella enterica i Escherichia coli). Za određivanje antimikrobnog potencijala korištene su dvije metode: metoda difuzije u jažicama i minimalne inhibitorne koncentracije (MIC). Korelacija između sadržaja ukupnih fenola i antimikrobne aktivnosti 17 začinskih biljaka nije utvrđena, a najbolje rezultate pokazao je ekstrakt češnjaka (MIC=17, 94 mg GAE/L, zona inhibicije >25mm) koji je imao sadržaj ukupnih fenola od 179, 44 mg GAE/L. Ostali ekstrakti koji su pokazali antimikrobnu aktivnost bili su: klinčić, kadulja, koromač, limun, maslina, ružmarin, peršin, celer.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-6897 - Istraživanje bioaktivnih spojeva iz dalmatinskog bilja: njihov antioksidacijski karakter i utjecaj na enzimsku inhibiciju i zdravlje (BioActCom) (Miloš, Mladen, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora