Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1050887

Utjecaj biljnih ekstrakata na rast patogenih bakterija u hrani


Jelena Miladinović
Utjecaj biljnih ekstrakata na rast patogenih bakterija u hrani, 2020., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split


CROSBI ID: 1050887 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj biljnih ekstrakata na rast patogenih bakterija u hrani
(The effect of plant extracts on the growth of pathogens in food)

Autori
Jelena Miladinović

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora

Mjesto
Split

Datum
20.02

Godina
2020

Stranica
36

Mentor
Šimat, Vida ; Skroza Danijela

Ključne riječi
riblji burger, biljni ekstrakti, liofilizacija
(fish burger, plant extracts, lyophilisation)

Sažetak
U ovom radu predstavljeni su rezultati utjecaja kombiniranih biljnih ekstrakata (češnjak + ružmarin, češnjak + klinčić) na rast patogenih bakterija (Listeria monocytogenes i Staphylococcus aureus) i ukupnih mezofilnih bakterija (MEZ) u ribljem burgeru tijekom 10 dana pohrane na 4°C. Burgeri su proizvedeni od mesa svježeg lubina iz uzgoja (Dicentrarchus labrax) i pišmolja (Merlangius merlangus) u omjeru 60:40 s dodatkom soli od 1%. Prethodno liofilizirani biljni ekstrakti dodani su u mljeveno meso ribe i to u slijedećim kombinacijama: i) kontrolni uzorak sa 1% soli bez dodataka, ii) uzorak s 1, 5% češnjaka i 0, 5% ružmarina ; iii) uzorak s 1, 5% češnjaka i 0, 5 % klinčića. Formirani burgeri inokulirani su bakterijama, pakirani u vakuum i pohranjeni na 4°C kroz 10 dana tijekom kojih je praćen rast bakterija. Obje mješavine biljnih ekstrakata pokazale su se najuspješnijima u inhibiciji rasta ukupnih aerobnih mezofilnih bakterija u uzorcima inokuliranima bakterijom S. aureus, gdje su umanjile ukupan broj bakterija sve do 8. dana skladištenja. Obje mješavine pokazale su se jednako uspješne i u inhibiciji rasta L. monocytogenes, mješavina češnjaka i ružmarina inhibirala je bakterijski rast kroz 4 dana skladištenja, a mješavina češnjaka i klinčića tijekom 6 dana. Kombinacija češnjaka i klinčića inhibirala je bakterijski rast S. aureus tijekom 4 dana skladištenja. Obje mješavine biljnih ekstrakata inhibirale su dva dana rast ukupnih aerobnih mezofilnih bakterija u uzorcima inokuliranima bakterijom L. monocytogenes, a mješavina češnjaka i klinčića pokazala se djelotvornijom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-6897 - Istraživanje bioaktivnih spojeva iz dalmatinskog bilja: njihov antioksidacijski karakter i utjecaj na enzimsku inhibiciju i zdravlje (BioActCom) (Miloš, Mladen, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora

Profili:

Avatar Url Danijela Skroza (mentor)

Avatar Url Vida Šimat (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jelena Miladinović
Utjecaj biljnih ekstrakata na rast patogenih bakterija u hrani, 2020., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
Jelena Miladinović (2020) 'Utjecaj biljnih ekstrakata na rast patogenih bakterija u hrani', diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split.
@phdthesis{phdthesis, year = {2020}, pages = {36}, keywords = {riblji burger, biljni ekstrakti, liofilizacija}, title = {Utjecaj biljnih ekstrakata na rast patogenih bakterija u hrani}, keyword = {riblji burger, biljni ekstrakti, liofilizacija}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2020}, pages = {36}, keywords = {fish burger, plant extracts, lyophilisation}, title = {The effect of plant extracts on the growth of pathogens in food}, keyword = {fish burger, plant extracts, lyophilisation}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font