Pregled bibliografske jedinice broj: 1050560
Prikaz broja isporučitelja i kvalitete mlijeka u Republici Hrvatskoj od uspostave Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka
Prikaz broja isporučitelja i kvalitete mlijeka u Republici Hrvatskoj od uspostave Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka // AGRICULTURE IN NATURE AND ENVIRONMENT PROTECTION / Jug, Danijel ; Brozović, Bojana (ur.).
Osijek, 2018. str. 123-127 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 1050560 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prikaz broja isporučitelja i kvalitete mlijeka u Republici Hrvatskoj od uspostave Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka
(View of the number of milk suppliers and milk quality in the Republic of Croatia since the establishment of the Central Laboratory for Quality Control of Milk)
Autori
Vrbančić, Marijana ; Kalember, Đurica ; Nervo, Vedran ; Majhen, Lucija ; Čuklić, Dražen ; Tušek Tatjana ; Stručić, Danijela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
AGRICULTURE IN NATURE AND ENVIRONMENT PROTECTION
/ Jug, Danijel ; Brozović, Bojana - Osijek, 2018, 123-127
Skup
11. međunarodni znanstveno-stručni skup "Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša"
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 28.05.2018. - 30.05.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
SLKM, broj proizvođača mlijeka, količina i kvaliteta mlijeka
(Central Laboratory for Milk Quality Control, number of milk suppliers, delivered)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je prikazati broj isporučitelja i kvalitetu mlijeka u Republici Hrvatskoj od uspostave Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka (SLKM) do 2016. godine. U navedenom periodu dolazi do značajnog smanjenja broja proizvođača mlijeka, uz istovremeno značajno povećanje kvalitete proizvedenog mlijeka. Tzv. „mali proizvođači“ (do 10.000 kg mlijeka godišnje) nestaju, dok broj proizvođača iznad 50.000 kg mlijeka godišnje raste i proizvode skoro 80 % od ukupne proizvedene količine mlijeka. Kemijska kvaliteta mlijeka tijekom godina bitno se mijenjala. Mali pad u vrijednosti mliječne masti posljedica je sve veće zastupljenosti mlijeka holštajn krava na velikim farmama i odustajanjem malih proizvođača mlijeka od isporuke mlijeka. Važnost SLKM –a je u činjenici da se u mlijeku, kroz godine njegovog rada, smanjuju vrijednosti somatskih stanica, mikroorganizama te udjeli utvrđenih rezidua.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Profili:
Tatjana Tušek
(autor)
Đurica Kalember
(autor)
Dražen Čuklić
(autor)
Marijana Vrbančić Igrić
(autor)
Vedran Nervo
(autor)