Pregled bibliografske jedinice broj: 1049062
Primjena poliola u konditorskoj industriji
Primjena poliola u konditorskoj industriji, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1049062 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena poliola u konditorskoj industriji
(The application of polyols in confectionery
industry)
Autori
Kvaternik, Vesna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2018
Stranica
16
Mentor
Babić, Jurislav
Ključne riječi
poliol ; zaslađivač ; konditorska industrija ; manitol ; sorbitol ; ksilitol
(polyol ; sweetener ; confectionery industry ; mannitol ; sorbitol ; xylitol)
Sažetak
Polioli pripadaju skupini nutritivnih sladila. Najkorišteniji zaslađivač današnjice u konditorskoj industriji pa i šire je saharoza. Tijekom konzumiranja saharoza izaziva karijes i povisuje razinu glukoze i inzulina u krvi što za dijabetičare predstavlja problem. Primjenom poliola taj problem nestaje. Naime, polioli tijekom konzumacije ne izazivaju karijes, ne povisuju razinu glukoze i inzulina u krvi, manje su kalorijske vrijednosti, imaju manju slatkoću od saharoze i bolju nutritivnu vrijednost. Upravo zbog tih razloga raste interes za njih među ljudima. U konditorskoj industriji polioli se najčešće koriste u proizvodnji niskokaloričnih bombona i guma za žvakanje, a najpoznatiji predstavnci su sorbitol i manitol. Budući su šećerni alkoholi manje slatkoće od saharoze, izuzevši ksilitol, najčešće se koriste u kombinaciji s drugim intenzivnim zaslađivačima kako bi proizvod i dalje ostao sladak i primamljiv potrošačima. Hrani daju slatkoću, teksturu i vlažnost, ali se u kućanstvu ne koriste. Nedostatak poliola je visoka cijena. Cilj ovoga rada je dati pregled poliola, objasniti njihovu proizvodnju i svojstva te primjenu u konditorskoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija