Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1049062

Primjena poliola u konditorskoj industriji


Kvaternik, Vesna
Primjena poliola u konditorskoj industriji, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1049062 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena poliola u konditorskoj industriji
(The application of polyols in confectionery industry)

Autori
Kvaternik, Vesna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
28.09

Godina
2018

Stranica
16

Mentor
Babić, Jurislav

Ključne riječi
poliol ; zaslađivač ; konditorska industrija ; manitol ; sorbitol ; ksilitol
(polyol ; sweetener ; confectionery industry ; mannitol ; sorbitol ; xylitol)

Sažetak
Polioli pripadaju skupini nutritivnih sladila. Najkorišteniji zaslađivač današnjice u konditorskoj industriji pa i šire je saharoza. Tijekom konzumiranja saharoza izaziva karijes i povisuje razinu glukoze i inzulina u krvi što za dijabetičare predstavlja problem. Primjenom poliola taj problem nestaje. Naime, polioli tijekom konzumacije ne izazivaju karijes, ne povisuju razinu glukoze i inzulina u krvi, manje su kalorijske vrijednosti, imaju manju slatkoću od saharoze i bolju nutritivnu vrijednost. Upravo zbog tih razloga raste interes za njih među ljudima. U konditorskoj industriji polioli se najčešće koriste u proizvodnji niskokaloričnih bombona i guma za žvakanje, a najpoznatiji predstavnci su sorbitol i manitol. Budući su šećerni alkoholi manje slatkoće od saharoze, izuzevši ksilitol, najčešće se koriste u kombinaciji s drugim intenzivnim zaslađivačima kako bi proizvod i dalje ostao sladak i primamljiv potrošačima. Hrani daju slatkoću, teksturu i vlažnost, ali se u kućanstvu ne koriste. Nedostatak poliola je visoka cijena. Cilj ovoga rada je dati pregled poliola, objasniti njihovu proizvodnju i svojstva te primjenu u konditorskoj industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kvaternik, Vesna
Primjena poliola u konditorskoj industriji, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Kvaternik, V. (2018) 'Primjena poliola u konditorskoj industriji', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kvaternik, Vesna}, year = {2018}, pages = {16}, keywords = {poliol, zasla\djiva\v{c}, konditorska industrija, manitol, sorbitol, ksilitol}, title = {Primjena poliola u konditorskoj industriji}, keyword = {poliol, zasla\djiva\v{c}, konditorska industrija, manitol, sorbitol, ksilitol}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kvaternik, Vesna}, year = {2018}, pages = {16}, keywords = {polyol, sweetener, confectionery industry, mannitol, sorbitol, xylitol}, title = {The application of polyols in confectionery industry}, keyword = {polyol, sweetener, confectionery industry, mannitol, sorbitol, xylitol}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font