Pregled bibliografske jedinice broj: 1049056
Utjecaj emulgatora poliglicerol poliricinoleata na svojstva krem namaza od kikirikija
Utjecaj emulgatora poliglicerol poliricinoleata na svojstva krem namaza od kikirikija, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1049056 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj emulgatora poliglicerol poliricinoleata na
svojstva krem namaza od kikirikija
(Influence of polyglycerol polyricinoleate
emulsifier on the properties of peanut spread cream)
Autori
Banović, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
07.07
Godina
2017
Stranica
51
Mentor
Babić, Jurislav
Ključne riječi
čokoladni namaz ; kikiriki ; PGPR ; boja ; tekstura ; koloidna stabilnost ; senzorska svojstva
(chocolate spread ; peanut ; PGPR ; color ; texture , colloidal stability ; sensory properties)
Sažetak
Svrha ovoga rada bila je ispitati utjecaj različitih udjela poliglicerol poliricinoleata (PGPR-a) na boju, teksturu, koloidnu stabilnost i senzorska svojstva krem-namaza od kikirikija. Analizirana su svojstva namaza pri različitim udjelima kikirikija: 18 %, 21 % i 24 %, te različitim udjelima PGPR-a: 0, 2 %, 0, 4 %, i 0, 6 %. U odnosu na kontrolni uzorak bez PGPR- a, najveću promjenu boje pokazao je uzorak s najviše emulgatora PGPR-a pri udjelu kikirikija 24 %. Najbolju mazivost (teksturu) imao je uzorak s 0, 4 % PGPR-a pri udjelu kikirikija 24 %. Isti uzorak pokazao je i najbolju koloidnu stabilnost. Senzorskim ispitivanjem utvrđeno je da je najbolju ukupnu ocjenu imao uzorak bez dodatka emulgatora PGPR-a pri udjelu kikirikija 18 %.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija