Pregled bibliografske jedinice broj: 1048762
Izolacija, kemijski sastav i biološka aktivnost eteričnih ulja pinja, primorskog bora i pukinje
Izolacija, kemijski sastav i biološka aktivnost eteričnih ulja pinja, primorskog bora i pukinje, 2019., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1048762 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija, kemijski sastav i biološka aktivnost eteričnih ulja pinja, primorskog bora i pukinje
(Isolation, chemical composition and biological activity of stone pine, maritime pine and maritime juniper essential oils)
Autori
Jelavić Šako, Maša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
29.10
Godina
2019
Stranica
54
Mentor
Burčul, Franko ; Maravić, Ana
Ključne riječi
borovi, čempresi, eterična ulja, GC-MS, DPPH, FRAP, metoda po Ellmanu, antimikrobna aktivnost
(pine, cypresses, essential oil, GC-MS, DPPH, FRAP, Ellman's method, antimicrobial activity)
Sažetak
Pinj (Pinus pinea L.) i primorski bor (Pinus pinaster Aiton) svrstavaju se u porodicu borovki (Pinaceae). Odabrana vrsta iz porodice čempresovki (Cupressaceae) je pukinja (Juniperus oxycedrus spp. macrocarpa Sibth. & Sm.). Ovim zimzelenim vrstama stanište je u mediteranskoj i submediteranskoj klimi. Izolacija eteričnih ulja provedena je metodom vodene destilacije u aparaturi po Clevengeru iz osušenih iglica navedenih vrsta. Potom su eterična ulja izravno analizirana vezanim sustavom plinska kromatografija – spektrometrija masa (GC-MS). U eteričnom ulju primorskog bora i pukinje, najzastupljeniji spoj je bio monoterpen α-pinen (redom, 28, 52 % i 64, 85 %), dok je u eteričnom ulju pinja najzastupljeniji spoj bio monoterpen limonen (42, 57 %). Antioksidacijska aktivnost određena FRAP i DPPH metodama za analizirana izolirana eterična ulja je bila niska. Nadalje, sposobnost inhibicije enzima acetilkolinesteraze i butirilkolinesteraze je određena metodom po Ellmanu. Pri najvećoj koncentraciji ulja od 22, 72 µg mL-1, za inhibiciju oba enzima najbolje rezultate su pokazala ulja primorskog bora i pukinje. Za enzim acetilkolinesterazu određena je inhibicija redom, 94, 08% i 78, 03%, a butirilkolinesteraze redom, 35, 10 % i 35, 90 %. Također je određena i antimikrobna aktivnost metodom mikrodilucije. Eterična ulja nisu pokazala jaku antibakterijsku aktivnost, ali zato su pokazala dobru antifungalnu aktivnost. Ističe se eterično ulje pukinje, s MIK vrijednošću ispod 100 µg mL-1 prema bakterijama S. pyogenes, E. faecalis, L. monocytogenes i S. pneumoniae te obje vrste ispitivanih gljivica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-6897 - Istraživanje bioaktivnih spojeva iz dalmatinskog bilja: njihov antioksidacijski karakter i utjecaj na enzimsku inhibiciju i zdravlje (BioActCom) (Miloš, Mladen, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split