Pregled bibliografske jedinice broj: 1048589
Agrotehnika i uzgoj ječma (Hordeum vulgare L.)
Agrotehnika i uzgoj ječma (Hordeum vulgare L.), 2019., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet Agrobiotehničkih Znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1048589 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Agrotehnika i uzgoj ječma (Hordeum vulgare L.)
(Agricultural technology for barley (Hordeum
vulgare L.))
Autori
Antunović, Ante
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet Agrobiotehničkih Znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2019
Stranica
26
Mentor
Stošić, Miro
Ključne riječi
agrotehnika ; ishrana ; ječam ; kultura ; uzgoj
(agriculture ; nutrition ; barley ; culture ; breeding)
Sažetak
Ječam se uglavnom koristi za ishranu stoke jer sadrži visoku hranidbenu vrijednost, no značajan dio ječma koristi se u pivarskoj industriji kao i prehrani ljudi. Ječam se na području Republike Hrvatske nedovoljno proizvodi, a razlozi vjerojatno leže u nižim prinosima u odnosu na pšenicu. Ječam je karakterističan za uzgoj zbog svojega kraćeg svjetlosnog stadija u odnosu na druge žitarice i kao takav brže prolazi prve etape organogeneze. U odnosu na pšenicu, ječam ima skromnije zahtjeve prema vlazi i toplini. Ječam je jedna od najvažnijih kultura u ljudskoj ishrani, prema tome treba voditi velikog računa o njezinoj kvalitetnoj i efikasnoj proizvodnji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)