Pregled bibliografske jedinice broj: 104817
Hranidbena i terapeutska vrijednost kozjeg mlijeka
Hranidbena i terapeutska vrijednost kozjeg mlijeka // Mljekarstvo, 50 (2000), 4; 297-304 (podatak o recenziji nije dostupan, revijalni prikaz, znanstveni)
CROSBI ID: 104817 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hranidbena i terapeutska vrijednost kozjeg mlijeka
(Nutritional and therapeutic properties of goat s milk)
Autori
Antunac, Neven ; Samaržija, Dubravka ; Lukač-Havranek, Jasmina
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 50
(2000), 4;
297-304
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, revijalni prikaz, znanstveni
Ključne riječi
kozje mlijeko; organoleptička; hranidbena i terapeutska svojstva
(goat's milk; physico-chemical properties; nutrition and therapeutic value)
Sažetak
U radu su opisana organoleptička, kemijska, fizikalna, hranidbena i terapeutska svojstva kozjeg mlijeka. U odnosu na ostale vrste mlijeka, kozje karakterizira izrazito bijela boja, intenzivniji okus i miris te viši puferski kapacitet. Kozje mlijeko zbog većeg udjela masnih globula i kazeinskih micela manjeg promjera ima bolju probavljivost. Osobito zbog svojih antialergijskih svojstava, kozje mlijeko pokazalo se dobrom zamjenom za kravlje, posebice u prehrani djece i odraslih. Korištenjem kozjeg mlijeka u liječenju bolesnika s raznim malapsorpcijskim sindromima postignuti su vrlo dobri rezultati.
Izvorni jezik
Hrvatski
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Chemical Abstracts
- Agricola
- CAB Abstracts
- Food Science and Technology ABS
- Agris
- Foodline
- Toxline
- Food Science&Technology
- CAB Health
- World transl. Index
- Packaging
- Science&Technology