Pregled bibliografske jedinice broj: 1045659
Inspekcija mesa temeljena na riziku
Inspekcija mesa temeljena na riziku, 2020., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1045659 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Inspekcija mesa temeljena na riziku
(Risk-Based Meat Inspection)
Autori
Knezić, Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.01
Godina
2020
Stranica
32
Mentor
Zdolec, Nevijo
Ključne riječi
inspekcija ; biološke opasnosti ; rizik
(inspection ; biological hazards ; risk)
Sažetak
Biološke opasnosti u lancu proizvodnje mesa specifične su za pojedine životinjske vrste. Sukladno promjenama u načinu uzgoja, preventivnim mjerama, sustavima nadzora i mjerama suzbijanja određene su bolesti životinja (zoonoze) danas gotovo beznačajne za sigurnost mesa. S druge strane, neke bakterijske i parazitarne bolesti se postojećim sustavima kontrole u klaonicama/farmama ne detektiraju na zadovoljavajućoj razini i time mogu predstavljati rizik za potrošače. Primjerice, u proizvodnji svinjskog mesa visok rizik predstavlja Salmonella spp., a srednji rizik Yersinia enterocolitica, Toxoplasma gondii i Trichinella spp. Danas se predlaže sustav osiguravanja sigurnosti mesa koji obuhvaća cijeli proizvodni lanac, a u kojem središnju ulogu ima risk manager koji bi analizirao sve relevantne podatke s farme (npr. rezultati seroloških pretraga), iz transporta, obora, pregleda prije klanja i poslije klanja i donosio odluke o modelu pregleda (vizualni ili tradicionalni post mortem), potrebi dekontaminacije (bakterijske opasnosti kod rizičnih svinja) ili smrzavanja mesa (paraziti).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina