Pregled bibliografske jedinice broj: 1044881
Kompostiranje – povratak suvremenog čovjeka zemlji
Kompostiranje – povratak suvremenog čovjeka zemlji // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 2. / Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019. str. 319-337
CROSBI ID: 1044881 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kompostiranje – povratak suvremenog čovjeka zemlji
(Composting - returning the contemporary the man of the earth)
Autori
Kiš, Darko ; Kalambura, Sanja ; Vila, Sonja ; Guberac, Sunčica ; Guberac, Vlado
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 2.
Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav
Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2019
Raspon stranica
319-337
ISBN
978-953-7005-64-1
Ključne riječi
biootpad ; kompostiranje ; zaštita okoliša ; održivost ; gospodarenje otpadom
(bio-waste ; composting ; environmental protection ; sustainability ; waste management)
Sažetak
Kompost (lat. Compositus = sastavljen, složen) nastaje biološkim procesima razgradnje lagano razgradive biomase mikroorganizmima. Pri tome nastaju CO2 i u vodi topljive mineralne tvari, kao npr. nitrati, amonijeve soli, fosfati, kalijeve i magnezijeve soli. Djeluje kao gnoj, odnosno hrana biljkama. Ljudi su od pamtivijeka vlastiti biootpad lokalno kompostirali. Međutim, urbani čovjek je zaboravio kompostirati. Kako bi se odredila pravilna tehnologija kompostiranja biootpada, potrebno je što točnije poznavati: postupak kompostiranja i vrste komposta ; što odložiti, a što ne odložiti u kompostnu masu ; procese razgradnje unutar kompostne hrpe te parametre uspješnoga kompostiranja. Postupak kompostiranja je i mjera sprječavanja nastanka komunalnog otpada primjenom vrtnog (lokalno) kompostiranja i brzih kućnih kompostera, uz kontrolu koja jamči da je kompost proizveden u skladu s odgovarajućim EU direktivama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Sonja Vila
(autor)
Sunčica Kujundzić
(autor)
Vlado Guberac
(autor)
Sanja Kalambura
(autor)
Darko Kiš
(autor)