Pregled bibliografske jedinice broj: 1044647
Količina kalcija u narančasto obojenom korijenu mrkve na tržištu grada Zagreba
Količina kalcija u narančasto obojenom korijenu mrkve na tržištu grada Zagreba // Agronomski glasnik, 80 (2018), 6; 403-416 doi:10.33128/ag.80.6.4 (domaća recenzija, prethodno priopćenje, znanstveni)
CROSBI ID: 1044647 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Količina kalcija u narančasto obojenom korijenu
mrkve na tržištu grada Zagreba
(Calcium status in orange coloured carrot root on
the market in the city of Zagreb)
Autori
Petek, Marko ; Karažija, Tomislav ; Fabek Uher, Sanja ; Vrankić, Ivana ; Herak Ćustić, Mirjana ; Jajetić, Andrea
Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 80
(2018), 6;
403-416
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, znanstveni
Ključne riječi
Dacus carota L., hraniva, makroelement, minerali, porodica štitarki
(Dacus carota L., nutrients, macroelement, minerals, Apiaceae family)
Sažetak
Mrkva je povrtna kultura iz porodice štitarki i izrazito je bitna u ljudskoj prehrani zbog nutritivnog sastava njezinog korijen. Minerali zastupljeni u korijenu su kalij, kalcij, željezo, fosfor i jod. Kalcij je makroelement koji u biljkama ima brojne fiziološke uloge i nalazi se u brojnim staničnim organelama: mitohondriju, kloroplastima i ribosomima. Važnost kalcija u tlu odražava se kroz utjecaj na pH tla, utječe na raspoloživost pojedinih elemenata i ima ulogu u održavanju strukture tla. Kalcij se u ljudskom organizmu najvećim dijelom nalazi u strukturi kostiju i zuba. Sudjeluje u raznim fiziološkim procesima: u kontrakciji mišićnih vlakana, prijenosu živčanih impulsa, kontroli krvnog tlaka, sprječava razvoj osteoporoze u starijoj dobi i razvoj rahitisa kod djece zajedno s vitaminom D. Potrošači nemaju mogućnost uvida u stvarni mineralni sastav povrća prilikom kupnje te je provedeno istraživanje s ciljem utvrđivanja količine kalcija u narančasto obojenom korijenu mrkve kao i usporedba rezultata obzirom na mjesto kupnje. Uzorkovanje mrkve provodilo se na 15 prodajnih mjesta u gradu Zagrebu: 5 trgovačkih lanaca, 5 tržnica i 5 trgovina ekološkim proizvodima, . Kalcij je nakon digestije koncentriranom HNO3 i HClO4 u mikrovalnoj peći određen atomskom apsorpcijskom spektrometrijom. Količina kalcija kretala se u rasponu od 0, 25% do 0, 57% Ca u suhoj tvari, odnosno od 22, 02 do 63, 35 mg Ca 100 g-1 svježe tvari. Općenito, najveće vrijednosti kalcija utvrđene su u uzorcima korijena mrkve iz trgovačkih lanaca (0, 41% Ca u suhoj tvari, odnosno 41, 31 mg Ca 100 g- 1 svježe tvari).
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Karažija
(autor)
Marko Petek
(autor)
Mirjana Herak Ćustić
(autor)
Sanja Fabek Uher
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- CAB Abstracts