Pregled bibliografske jedinice broj: 1044419
Regenerativna poljoprivreda i voćarstvo
Regenerativna poljoprivreda i voćarstvo, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1044419 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Regenerativna poljoprivreda i voćarstvo
(Regenerative agriculture and fruit production)
Autori
Gracin, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2019
Stranica
32
Mentor
Batelja Lodeta, Kristina
Ključne riječi
regenerativna poljoprivreda, voćarstvo, održiva proizvodnja hrane, bioraznolikost, diverzifikacija
(Regenerative agriculture, fruit production, sustainable food production, biodiversity, diversification)
Sažetak
U ovom radu, korištenjem dostupne znanstvene i stručne literature, napravljen je pregled temeljnih postavki i praksi na kojima počiva konvencionalne poljoprivreda kao jedan od glavnih onečišćivača biosfere i stvaratelja stakleničkih plinova. Te prakse i postavke su intenzivna obrada tla, uzgoj u monokulturi, upotreba umjetnih gnojiva, navodnjavanje, zaštita bilja kemijskim sredstvima, manipulacija biljnim i životinjskim genomima te industrijska proizvodnja životinja. Objašnjeno je zašto su te prakse neodržive i štetne te kakve su posljedice njihovog provođenja. Dan je pregled osnovnih pogleda regenerativne poljoprivrede na temeljne čimbenike uzgoja, te su obrađene osnovne prakse regenerativne poljoprivrede s posebnim osvrtom na voćarstvo. Regenerativna poljoprivreda se nudi kao jedan od mogućih, dostatno snažnih odgovora, na, sada već, vrlo ozbiljne klimatske, okolišne i javnozdravstvene probleme.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)