Pregled bibliografske jedinice broj: 1041653
Kemija i tehnologija šunki i pršuta
Kemija i tehnologija šunki i pršuta
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017
CROSBI ID: 1041653 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemija i tehnologija šunki i pršuta
(The chemistry and technology of ham and prosciutto)
Autori
Kovačević, Dragan
Vrsta obrazovnog materijala
Udžbenik (visokoškolsko obrazovanje)
Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2017
Stranica
369
ISBN
978-953-7005-50-4
Ključne riječi
šunka, pršut, tehnologija, svojstva, kvarenje, HACCP
(ham, ham, technology, properties, spoilage, HACCP)
Sažetak
Tehnologija proizvodnje šunki (pršuta) prikazana je u udžbeniku u cijelosti, od sirovina, tehnologije klanja i metoda konzerviranja, zrenja, fizikalno-kemijskih, senzorskih i mikrobioloških svojstava do kemijskih, mikrobioloških opasnosti i štetnika šunki (pršuta) te implementacije HACCP-a. Poseban naglasak dan je na tehnologije proizvodnje pojedinih tipova i vrsta šunki (pršuta) te su detaljno opisane tehnologije proizvodnje slavonske šunke, Dalmatinskog, Krčkog, Istarskog i Drniškog pršuta, zatim Parma pršuta, Kraškog pršuta, iberijske šunke Jamón de Huelva (Jabugo) te španjolskih serrano, korzikanskih, francuskih, njemačkih, kineskih i američkih Country-style šunki.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija