Pregled bibliografske jedinice broj: 1041311
Mikrobiološka kvaliteta i masnokiselinski sastav autohtonog sira iz mišine
Mikrobiološka kvaliteta i masnokiselinski sastav autohtonog sira iz mišine // Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora, 27 (2019), 7-8; 58-63 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1041311 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološka kvaliteta i masnokiselinski sastav autohtonog sira iz mišine
(The microbiological quality and fatty acid content of cheese in a sack)
Autori
Kiš, Marta ; Grbavac, Jozo ; Mašek, Tomislav ; Starčević, Kristina ; Džaja, Petar ; Zdolec, Nevijo
Izvornik
Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora (1330-2124) 27
(2019), 7-8;
58-63
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
sir iz mišine, mikroorganizmi, masne kiseline
(cheese in a sack, microorganisms, fatty acids)
Sažetak
Autohtoni sir iz mišine dio je tradicijskog sirarstva čija proizvodnja zahtijeva stroge higijenske uvjete. U ovom je radu istražena mikrobiološka kvaliteta te sastav masnih kiselina sireva iz mišine deset različitih proizvođača. Iako Listeria monocytogenes, Salmonella spp., Yersinia enterocolitica i Staphylococcus aureus nisu pronađeni ni u jednom uzorku, 40 % uzoraka sadržavalo je povećan broj E. coli, a u 60 % uzoraka zabilježene su enterobakterije. Dominantne masne kiseline u uzorcima bile su palmitinska i stearinska. Mikrobiološku neispravnost analiziranih uzoraka treba pripisati primarno lošoj higijenskoj kakvoći mlijeka kao i kontaminaciji tijekom proizvodnog procesa. Navedeni rezultati upućuju na potrebu poboljšanja higijenske prakse u proizvodnji sira iz mišine s ciljem zaštite izvornosti i promoviranja tradicijskih proizvoda na tržištu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Nevijo Zdolec
(autor)
Kristina Starčević
(autor)
Tomislav Mašek
(autor)
Marta Kiš
(autor)
Petar Džaja
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts