Pregled bibliografske jedinice broj: 1040987
Utjecaj broja jarića i stadija laktacije na masne kiseline mlijeka i seruma koza
Utjecaj broja jarića i stadija laktacije na masne kiseline mlijeka i seruma koza // Veterinarski dani 2019. / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; Hrvatski veterinarski institut, 2019. str. 205-215 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1040987 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj broja jarića i stadija laktacije na masne kiseline mlijeka i seruma koza
(The effects of litter size and stage of lactation on the fatty acid profile of serum and milk in goat)
Autori
Šurbek, Marta ; Aladrović, Jasna ; Delaš, Ivančica ; Habazin, Marina ; Stojević, Zvonko ; Kostelić, Antun ; Vranković, Lana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Veterinarski dani 2019.
/ Harapin, Ivica - Zagreb : Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; Hrvatski veterinarski institut, 2019, 205-215
Skup
Veterinarski dani 2019
Mjesto i datum
Primošten, Hrvatska, 23.10.2019. - 26.10.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
sanska koza, serum, mlijeko, masnokiselinski sastav
(Saanen goat, serum, milk, fatty acid composition)
Sažetak
Masnokiselinski sastav specifičan je za pojedinu vrstu i tkivo, no podložan je promjenama ovisno o hranidbi i metaboličkim procesima u organizmu. Masnokiselinski sastav mlijeka od iznimnog je značaja za kvalitetu mlijeka, a masne kiseline krvi izvor su otprilike polovine masnih kiselina mlijeka. Cilj ovog rada bio je utvrditi razlike u masnokiselinskom profilu seruma i mlijeka koza s obzirom na broj mladunčadi u leglu i različite faze proizvodnog ciklusa. Istraživanje je provedeno na 30 klinički zdravih koza sanske pasmine. Nakon ekstrakcije ukupnih lipida iz uzoraka seruma i mlijeka, analiza metilnih estera masnih kiselina provedena je plinskom kromatografijom (GC). U mlijeku i serumu koza dominiraju zasićene masne kiseline (SFA) s C16:0 kao najzastupljenijom zasićenom masnom kiselinom, bez obzira na broj mladunčadi i stadij laktacije. Tijekom različitih proizvodnih faza utvrđene su i razlike u zastupljenosti pojedinih masnih kiselina u serumu i mlijeku. Tijekom suhostaja je u serumu utvrđen značajno manji postotak nezasićenih masnih kiselina (UFA) u odnosu na laktacijsko razdoblje (p<0, 050), a u mlijeku je u ranoj laktaciji utvrđeno više jednostrukonezasićenih masnih kiselina (MUFA) u odnosu na kasnu laktaciju. U mlijeku koza s jednim jarićem u leglu u ranoj laktaciji utvrđeno je manje jednostrukonezasićenih masnih kiselina (MUFA), C18:1c9, C8:0 i više C12:0 (p<0, 050) u odnosu na mlijeko koza rane laktacije s dva jarića u leglu. Na osnovi ovakvih rezultata možemo zaključiti da stadij laktacije utječe na masnokiselinski sastav seruma i mlijeka koza te da broj jarića utječe na masnokiselinski sastav mlijeka tijekom rane laktacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Zvonko Stojević
(autor)
Antun Kostelić
(autor)
Ivančica Delaš
(autor)
Lana Pađen
(autor)
Jasna Aladrović
(autor)