Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1039687

Razlike u nutritivnom sastavu Dalmatinskog i Istarskog pršuta s različitih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Republici Hrvatskoj


Batinica, Ivona
Razlike u nutritivnom sastavu Dalmatinskog i Istarskog pršuta s različitih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Republici Hrvatskoj, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1039687 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razlike u nutritivnom sastavu Dalmatinskog i Istarskog pršuta s različitih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Republici Hrvatskoj
(Differences in the nutritive composition of Dalmatian and Istrian prosciutto from different family agricultural holdings in the Republic of Croatia)

Autori
Batinica, Ivona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.12

Godina
2019

Stranica
41

Mentor
Vahčić, Nada

Neposredni voditelj
Pleadin, Jelka

Ključne riječi
pršut ; kemijska svojstva ; nutritivna vrijednost
(prosciutto ; chemical properties ; nutritional value)

Sažetak
Dalmatinski pršut tradicionalni je proizvod seoskih gospodarstava, bez dodanog konzervansa i aditiva. Istarski pršut je trajni suhomesnati proizvod od svinjskog buta bez nogice, kože i potkožnog masnog tkiva sa zdjeličnim kostima, suho salamuren morskom soli i začinima, sušen na zraku i bez dimljenja. Cilj ovog istraživanja je odrediti kemijski sastav Dalmatinskog i Istarskog pršuta (udjeli vode, pepela, bjelančevina, masti i soli) i udjel pojedinih masnih kiselina. Kemijski sastav i udjel pojedinih masnih kiselina su dosta slični između Dalmatinskog i Istarskog pršuta. Dobiveni rezultati za dalmatinski i istarski pršut su u skladu sa Specifikacijama i rezultatima istraživanja drugih autora.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-9017 - Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima: molekularna identifikacija plijesni producenata i procjena izloženosti potrošača (TMPmouldRISK) (Pleadin, Jelka, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)

Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)

Avatar Url Jelka Pleadin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Batinica, Ivona
Razlike u nutritivnom sastavu Dalmatinskog i Istarskog pršuta s različitih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Republici Hrvatskoj, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Batinica, I. (2019) 'Razlike u nutritivnom sastavu Dalmatinskog i Istarskog pršuta s različitih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Republici Hrvatskoj', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Batinica, Ivona}, year = {2019}, pages = {41}, keywords = {pr\v{s}ut, kemijska svojstva, nutritivna vrijednost}, title = {Razlike u nutritivnom sastavu Dalmatinskog i Istarskog pr\v{s}uta s razli\v{c}itih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Republici Hrvatskoj}, keyword = {pr\v{s}ut, kemijska svojstva, nutritivna vrijednost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Batinica, Ivona}, year = {2019}, pages = {41}, keywords = {prosciutto, chemical properties, nutritional value}, title = {Differences in the nutritive composition of Dalmatian and Istrian prosciutto from different family agricultural holdings in the Republic of Croatia}, keyword = {prosciutto, chemical properties, nutritional value}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font