Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1039440

Kvaliteta mljevenog mesa s područja grada Zagreba


Ljutić, Daniel; Malenica, Mladenka; Krešić, Greta; Lešić, Tina; Kolarić Kravar, Sanja; Dergestin Bačun, Lidija; Pleadin, Jelka
Kvaliteta mljevenog mesa s područja grada Zagreba // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 6; 586-593 (domaća recenzija, članak, stručni)


CROSBI ID: 1039440 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta mljevenog mesa s područja grada Zagreba
(Quality of minced meat from Zagreb area)

Autori
Ljutić, Daniel ; Malenica, Mladenka ; Krešić, Greta ; Lešić, Tina ; Kolarić Kravar, Sanja ; Dergestin Bačun, Lidija ; Pleadin, Jelka

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 21 (2019), 6; 586-593

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
kvaliteta mljevenog mesa ; patvorenje ; informiranje potrošača ; omjer kolagena/mesnih bjelančevina ; udio masti
(minced meat quality ; food fraud ; consumer information ; collagen/protein ratio ; fat content)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati kvalitetu mljevenog mesa dostupnog na području grada Zagreba te ocijeniti sukladnost ovih proizvoda s obzirom na zahtjeve propisane za mljeveno meso Uredbom (EU) br. 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani. U istraživanju su korišteni pretpakirani uzorci mljevenog mesa (n = 42) nabavljeni u maloprodajnoj mreži s područja grada Zagreba, podijeljeni u tri kategorije ovisno o vrsti mljevenog mesa: goveđe mljeveno meso (n = 12), svinjsko mljeveno meso (n = 13) te miješano svinjsko i goveđe mljeveno meso (n = 17). Parametri kvalitete mljevenog mesa ispitani su primjenom standardnih akreditiranih metoda: udio kolagena (HRN ISO 3496:1999), udio ukupnih bjelančevina (HRN ISO 937:1999) i udio ukupnih masti (HRN ISO 1443:1999). Analizom dobivenih rezultata utvrđeno je da ukupno devet uzoraka (21%) nije udovoljavalo zahtjevima propisanim Uredbom po pitanju omjera kolagena i bjelančevina ili udjela masti, odnosno da ti proizvodi nisu imali vjerodostojne informacije na deklaracijama odnosno nazive vrste mljevenog mesa. Utvrđene nepravilnosti upućuju na nužnost sustavnih kontrola kvalitete mljevenog mesa dostupnog na tržištu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija

Profili:

Avatar Url Jelka Pleadin (autor)

Avatar Url Greta Krešić (autor)

Avatar Url Tina Lešić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Ljutić, Daniel; Malenica, Mladenka; Krešić, Greta; Lešić, Tina; Kolarić Kravar, Sanja; Dergestin Bačun, Lidija; Pleadin, Jelka
Kvaliteta mljevenog mesa s područja grada Zagreba // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 6; 586-593 (domaća recenzija, članak, stručni)
Ljutić, D., Malenica, M., Krešić, G., Lešić, T., Kolarić Kravar, S., Dergestin Bačun, L. & Pleadin, J. (2019) Kvaliteta mljevenog mesa s područja grada Zagreba. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (6), 586-593.
@article{article, author = {Ljuti\'{c}, Daniel and Malenica, Mladenka and Kre\v{s}i\'{c}, Greta and Le\v{s}i\'{c}, Tina and Kolari\'{c} Kravar, Sanja and Dergestin Ba\v{c}un, Lidija and Pleadin, Jelka}, year = {2019}, pages = {586-593}, keywords = {kvaliteta mljevenog mesa, patvorenje, informiranje potro\v{s}a\v{c}a, omjer kolagena/mesnih bjelan\v{c}evina, udio masti}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {21}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Kvaliteta mljevenog mesa s podru\v{c}ja grada Zagreba}, keyword = {kvaliteta mljevenog mesa, patvorenje, informiranje potro\v{s}a\v{c}a, omjer kolagena/mesnih bjelan\v{c}evina, udio masti} }
@article{article, author = {Ljuti\'{c}, Daniel and Malenica, Mladenka and Kre\v{s}i\'{c}, Greta and Le\v{s}i\'{c}, Tina and Kolari\'{c} Kravar, Sanja and Dergestin Ba\v{c}un, Lidija and Pleadin, Jelka}, year = {2019}, pages = {586-593}, keywords = {minced meat quality, food fraud, consumer information, collagen/protein ratio, fat content}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {21}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Quality of minced meat from Zagreb area}, keyword = {minced meat quality, food fraud, consumer information, collagen/protein ratio, fat content} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font