Pregled bibliografske jedinice broj: 1039440
Kvaliteta mljevenog mesa s područja grada Zagreba
Kvaliteta mljevenog mesa s područja grada Zagreba // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 6; 586-593 (domaća recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1039440 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta mljevenog mesa s područja grada Zagreba
(Quality of minced meat from Zagreb area)
Autori
Ljutić, Daniel ; Malenica, Mladenka ; Krešić, Greta ; Lešić, Tina ; Kolarić Kravar, Sanja ; Dergestin Bačun, Lidija ; Pleadin, Jelka
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 21
(2019), 6;
586-593
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
kvaliteta mljevenog mesa ; patvorenje ; informiranje potrošača ; omjer kolagena/mesnih bjelančevina ; udio masti
(minced meat quality ; food fraud ; consumer information ; collagen/protein ratio ; fat content)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati kvalitetu mljevenog mesa dostupnog na području grada Zagreba te ocijeniti sukladnost ovih proizvoda s obzirom na zahtjeve propisane za mljeveno meso Uredbom (EU) br. 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani. U istraživanju su korišteni pretpakirani uzorci mljevenog mesa (n = 42) nabavljeni u maloprodajnoj mreži s područja grada Zagreba, podijeljeni u tri kategorije ovisno o vrsti mljevenog mesa: goveđe mljeveno meso (n = 12), svinjsko mljeveno meso (n = 13) te miješano svinjsko i goveđe mljeveno meso (n = 17). Parametri kvalitete mljevenog mesa ispitani su primjenom standardnih akreditiranih metoda: udio kolagena (HRN ISO 3496:1999), udio ukupnih bjelančevina (HRN ISO 937:1999) i udio ukupnih masti (HRN ISO 1443:1999). Analizom dobivenih rezultata utvrđeno je da ukupno devet uzoraka (21%) nije udovoljavalo zahtjevima propisanim Uredbom po pitanju omjera kolagena i bjelančevina ili udjela masti, odnosno da ti proizvodi nisu imali vjerodostojne informacije na deklaracijama odnosno nazive vrste mljevenog mesa. Utvrđene nepravilnosti upućuju na nužnost sustavnih kontrola kvalitete mljevenog mesa dostupnog na tržištu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija