Pregled bibliografske jedinice broj: 1038958
Izloženost hrvatskoga gospodarstva turizmu - strukturna analiza
Izloženost hrvatskoga gospodarstva turizmu - strukturna analiza // Ekonomska politika Hrvatske u 2020. / Podrug, Najla (ur.).
Zagreb, 2019. str. 81-110 (ostalo, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1038958 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izloženost hrvatskoga gospodarstva turizmu -
strukturna analiza
(Exposure of the Croatian Economy to Tourism -
Structural Analysis)
Autori
Dragičević, Daniel
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Ekonomska politika Hrvatske u 2020.
/ Podrug, Najla - Zagreb, 2019, 81-110
ISBN
978-953-262-112-9
Skup
27. tradicionalno savjetovanje: Ekonomska politika Hrvatske u 2020.
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 06.11.2019. - 08.11.2019
Vrsta sudjelovanja
Ostalo
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
turizam, gospodarska struktura, izloženost turizmu, strukturna analiza, parametrijsko testiranje
(tourism, economy structure, exposure to tourism, structural analysis, parametric testing)
Sažetak
Turizam se u svijetu smatra jednim od najvažnijih poluga gospodarskoga rasta. Pozitivni učinci turizma realiziraju se kroz nekoliko kanala kao što su: devizni priljev, investicije, zapošljavanje, povećavanje dohotka i sl. Međutim treba također prepoznati i stanovite izazove s kojima se turizam susreće (pritisak na okolinu, terorizam, ratovi, kriminal, klimatske promjene, migracije, itd.). Cilj je ovoga rada utvrditi razinu izloženosti hrvatskoga gospodarstva turizmu. U radu su analizirane varijable poput udjela turizma u BDP-u, izabrane pozicije platne bilance, struktura bruto dodane vrijednosti prema djelatnostima. Dobiveni podaci komparirali su se s usporedivim zemljama te su se izveli zaključci o sličnostima i razlikama. Rezultati strukturne analize ukazuju na veliku izloženost hrvatskoga gospodarstva turizmu. Turizam čini u prosjeku, u razdoblju od 2010. do 2018., 22, 7% bruto domaćeg proizvoda Hrvatske. Struktura bruto dodane vrijednosti ukazuje na niski udio proizvodnih djelatnosti (30, 4%) i industrije (21, 4%). Prerađivačke djelatnosti visoke tehnološke razine participiraju sa svega 1, 6% dok usporedbe radi u Sloveniji sa 3, 3%. Provedeno parametrijsko testiranje potvrdilo je postojanje statistički značajne razlike između zemalja grupiranih prema udjelu turizma u BDP-u i to za varijable bruto nacionalni dohodak i očekivani životni vijek.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija
Profili:
Daniel Dragičević
(autor)