Pregled bibliografske jedinice broj: 1038483
PREGLED ISTRAŽIVANJA ANTIMIKROBNOG UČINKA BILJNIH EKSTRAKATA U MESU
PREGLED ISTRAŽIVANJA ANTIMIKROBNOG UČINKA BILJNIH EKSTRAKATA U MESU, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split
CROSBI ID: 1038483 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PREGLED ISTRAŽIVANJA ANTIMIKROBNOG UČINKA BILJNIH EKSTRAKATA U MESU
(OVERVIEW OF ANTIMICROBAL ACTIVITY OF HERBAL EXTRACTS IN MEAT)
Autori
Gabre, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Mjesto
Split
Datum
30.09
Godina
2019
Stranica
16
Mentor
Skroza, Danijela
Ključne riječi
antimikrobno djelovanje, meso, fenoli, patogeni
(antimicrobial activity, meat, phenols, pathogens)
Sažetak
Unatoč znatnom napretku prehrambene industrije i poboljšanju higijenskih navika, zbog velikog broja infekcija i intoksikacija uzrokovanih patogenim mikroorganizmima, sigurnost hrane predstavlja veliki problem. Da bi hrana bila zdravstveno ispravna i sigurna, postoji potreba za primljenom različitih aditiva čija je upotreba sve upitnija pa stoga primjena prirodnih aditiva u svrhu poboljšanja kvalitete hrane postaje sve češća. Obzirom da je meso pogodan medij za razvoj mikroorganizama vrlo je važno spriječiti rast patogena koji mogu izazvati njegovo kvarenje. Biljke i začini se koriste već dugi niz godina kao aditivi ili u svrhu aromatiziranja namirnica te se smatraju najčešće korištenim prirodnim antimikrobnim sredstvima protiv različitih patogenih mikroorganizama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-6897 - Istraživanje bioaktivnih spojeva iz dalmatinskog bilja: njihov antioksidacijski karakter i utjecaj na enzimsku inhibiciju i zdravlje (BioActCom) (Miloš, Mladen, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Profili:
Danijela Skroza
(mentor)