Pregled bibliografske jedinice broj: 1037897
Ekstrakcija i kvantifikacija metabolita iz lišća maslina s područja Krka i Marčeljeve Drage
Ekstrakcija i kvantifikacija metabolita iz lišća maslina s područja Krka i Marčeljeve Drage, 2017., diplomski rad, diplomski, Odjel za biotehnologiju, Rijeka
CROSBI ID: 1037897 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekstrakcija i kvantifikacija metabolita iz lišća maslina s područja Krka i Marčeljeve Drage
(Extraction and quantification of metabolites from olive leaves from the area of Krk and Marčeljeva Draga)
Autori
Aida Hajdo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za biotehnologiju
Mjesto
Rijeka
Datum
29.09
Godina
2017
Stranica
30
Mentor
Dean Marković
Ključne riječi
lišće masline, ekstrakcija, kvantifikacija, fenolne komponente, UHPLC
(olive leaves, extraction, quantification, phenolic compounds, UHPLC)
Sažetak
Ekstrakt lišća masline naširoko je proučavan zbog svog antioksidativnog, protuupalnog i antimikrobnog učinka te brojnih ostalih protektivnih svojstava, za koje se smatra da su zaslužne u njemu prisutne fenolne komponente kao što su oleuropein, 3-hidroksitirosol, tirosol, p-kumarinska kiselina, p-hidroksifeniloctena kiselina, pinorezinol i mnoge druge. Cilj ovog rada bio je dokazati prisutnost spomenutih komponenti i usporediti njihovu zastupljenost u maslinovom lišću s Krka i Marčeljeve Drage, te usporediti utjecaj različitih metoda ekstrakcije na ukupni sadržaj dobivenog ekstrakta. Korištene su tri metode ekstrakcije kruto-tekuće uz: 80%-tni etanol pri 70°C, 80%-tni etanol pri temperaturi vrelišta (78°C) i destiliranu vodu pri 90°C. Za identifikaciju i kvantifikaciju komponenti korištena je komatografija ultra visoke djelotvornosti (UHPLC). Rezultati su ukazali na veću zastupljenost oleuropeina, tirosola, 3-hidroksitirosola i 3-p-kumarinske kiseline u lišću mladih maslina iz Marčeljeve Drage, dok je lišće starih maslina s područja Krka imalo veće koncentracije p-hidroksifeniloctene kiseline i pinorezinola. 80%-tni etanol se pokazao najpogodnijim otapalom za ekstrakciju oleuropeina i ostalih fenolnih komponenti kod ekstrakta iz Marčeljeve Drage, dok su kod maslinovog lišća s Krka dobiveni kontradiktorni rezultati koji ukazuju na bolje prinose s destiliranom vodom kao otapalom. Sadržaj ekstrakta nije pokazao značajnu razliku ovisno o temperaturi pri kojoj je provođena ekstrakcija za većinu fenolnih komponenti, osim kod oleuropeina u lišću iz Marčeljeve Drage koji je u većim količinama bio prisutan pri ekstraciji s etanolom pri 70°C, nego što je bio pri 78°C. Analiziran je i komercijalni ekstrakt te je u njemu dokazana prisutnost oleuropeina. Potrebno je nabaviti druge standarde i provesti masenu spektrometriju kako bi identificirale ostale prisutne komponente za koje nismo imali potrebne standarde. Metode ekstrakcije korištene u ovom radu koriste zelena otapala, jednostavne su, jeftine i daju visoke prinose fenolnih komponenti, zbog čega pokazuju potencijal za primjenu u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Rijeci - Odjel za biotehnologiju
Profili:
Dean Marković
(mentor)