Pregled bibliografske jedinice broj: 1037317
Opće znanje o prehrani kod profesionalnih sportaša
Opće znanje o prehrani kod profesionalnih sportaša // 4. hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem. Knjiga sažetaka. / Tešić, V. ; Jurčev Savičević, A. (ur.).
Zagreb: Hrvatski liječnički zbor ; Hrvatsko epidemiološko društvo, 2019. str. 97-97 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1037317 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Opće znanje o prehrani kod profesionalnih sportaša
(The general nutrition knowledge among professional athletes)
Autori
Miškulin, Ivan ; Šašvari, Anja ; Dumić, Albina ; Bilić-Kirin, Vesna ; Špiranović, Željko ; Pavlović, Nika ; Miškulin, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
4. hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem. Knjiga sažetaka.
/ Tešić, V. ; Jurčev Savičević, A. - Zagreb : Hrvatski liječnički zbor ; Hrvatsko epidemiološko društvo, 2019, 97-97
ISBN
978-953-7959-80-7
Skup
4. hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 16.05.2019. - 18.05.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
znanje o prehrani ; profesionalni sportaši ; Hrvatska
(nutrition knowledge ; professional athletes ; Croatia)
Sažetak
Cilj: Cilj ovog istraživanja bio je ispitati razinu općeg znanja o prehrani kod mladih profesionalnih sportaša te procijeniti postoji li razlika u utvrđenoj razini znanja između profesionalnih sportaša u usporedbi s njihovim vršnjacima koji se ne bave sportom profesionalno. Materijali i metode: Tijekom rujna 2017. godine provedeno je presječno istraživanje pomoću posebno osmišljenog anketnog upitnika kojeg su ispitanici samostalno popunjavali te koji je potencijalnim ispitanicima uručen u ordinaciji medicine rada i sporta u Osijeku tijekom redovitih pregleda. Upitnik se sastojao od dva dijela. Pomoću prvog dijela upitnika prikupljeni su opći podatci o ispitanicima (dob, spol, stupanj obrazovanja, socioekonomski status, tjelesna masa i visina) dok je drugi dio upitnika mjerio razinu općeg znanja o prehrani na način da su ispitanici kod svakog pitanja birali jedan od četiri ponuđena odgovora. Rezultati i zaključak: Medijan dobi svih ispitanika iznosio je 20 godina. Među ispitanicima bilo je 74, 5% muškaraca i 25, 5% žena ; 52, 4% profesionalnih sportaša i 47, 6% njihovih vršnjaka koji se ne bave sportom profesionalno. Ukupna proporcija točnih odgovora iznosila je 27, 6% pri čemu nije utvrđena statistički značajna razlika u proporciji točnih odgovora između profesionalnih sportaša i njihovih vršnjaka koji se ne bave sportom profesionalno (p=0, 584) te između muškaraca i žena (p=0, 904). Također nisu utvrđene statistički značajne razlike u proporcijama točnih odgovora s obzirom na stupanj obrazovanja ispitanika (p=0, 547), socioekonomski status (p=0, 491) te indeks tjelesne mase (p=0, 459). Samo jedan ispitanik (0, 5%) imao je dobro opće znanje o prehrani, 9 (4, 2%) je imalo osrednje znanje dok je većina ispitanika, njih 202 (95, 3%) imala slabo opće znanje o prehrani bez statistički značajne razlike između profesionalnih sportaša i njihovih vršnjaka koji se ne bave sportom profesionalno (p>0, 999). Istraživanje je pokazalo kako su obje skupine ispitanika imale loše opće znanje o prehrani bez razlika između skupina s obzirom na profesionalno bavljenje sportom. Također je pokazano kako profesionalni sportaši, unatoč važnosti prehrane za njihovo profesionalno bavljenje sportom, nemaju dovoljno znanja o pravilnoj prehrani. Može se zaključiti kako je potrebna dodatna edukacija o prehrani u obje istraživane skupine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Osijek,
Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Osijek
Profili:
Maja Miškulin
(autor)
Vesna Bilić-Kirin
(autor)
Nika Pavlović
(autor)
Ivan Miškulin
(autor)