Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1037274

ANTIMIKROBNI UČINAK EKSTRAKTA ZELENOG ČAJA NA PATOGENE UZROČNIKE KVARENJA HRANE


Bumbak, Josipa
ANTIMIKROBNI UČINAK EKSTRAKTA ZELENOG ČAJA NA PATOGENE UZROČNIKE KVARENJA HRANE, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split


CROSBI ID: 1037274 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ANTIMIKROBNI UČINAK EKSTRAKTA ZELENOG ČAJA NA PATOGENE UZROČNIKE KVARENJA HRANE
(ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF GREEN TEA EXTRACT AGAINST FOOD BORNE PATHOGENS)

Autori
Bumbak, Josipa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Mjesto
Split

Datum
30.09

Godina
2019

Stranica
19

Mentor
Skroza, Danijela

Neposredni voditelj
Šimat, Vida

Ključne riječi
zeleni čaj, antimikrobni učinak, patogeni mikroorganizmi
(green tea, antimicrobial effect, pathogenic microorganisms)

Sažetak
Povećan broja oboljenja uzrokovanih patogenim mikroorganizmima koji se nalaze u hrani dovodi do sve veće zabrinutosti potrošača oko sigurnosti hrane. Također, konzumacija hrane pripravljene korištenjem sintetskih aditiva postaje sve upitnija. Stoga, brojne studije nastoje pronaći nove i prirodne aditive, kao što su biljni ekstrakti, koji bi osigurali ispravnu i sigurnu hranu. Upravo je kemijski sastav biljke zaslužan za njen antimikrobni ili antioksidacijski učinak. Kemijski sastav bilja je kompleksan i ima široki spektar djelovanja. Jedni od glavnih kemijskih komponenti zaslužnih za antimikrobno i antioksidacijsko djelovanje su fenolni spojevi. U ovom radu ispitana je antimikrobna aktivnost ekstrakta zelenog čaja na odabrane patogene mikroorganizme kvarenja hrane. Analiza je provedena na pet odabranih vrsta patogenih mikroorganizama: Staphylococcus aureus, Enterococcus faecelis, Listeria monocytogenese, Salmonella enterica i Escherichia coli, korištenjem metode određivanja minimalne inhibitorne koncentracije (MIC) i metodom difuzije u jažicama. Rezultati ispitivanja pokazuju dobru antimikrobnu aktivnost ekstrakta zelenog čaja prema svim testiranim patogenim bakterijama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-6897 - Istraživanje bioaktivnih spojeva iz dalmatinskog bilja: njihov antioksidacijski karakter i utjecaj na enzimsku inhibiciju i zdravlje (BioActCom) (Miloš, Mladen, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Danijela Skroza (mentor)

Avatar Url Vida Šimat (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bumbak, Josipa
ANTIMIKROBNI UČINAK EKSTRAKTA ZELENOG ČAJA NA PATOGENE UZROČNIKE KVARENJA HRANE, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split
Bumbak, J. (2019) 'ANTIMIKROBNI UČINAK EKSTRAKTA ZELENOG ČAJA NA PATOGENE UZROČNIKE KVARENJA HRANE', diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bumbak, Josipa}, year = {2019}, pages = {19}, keywords = {zeleni \v{c}aj, antimikrobni u\v{c}inak, patogeni mikroorganizmi}, title = {ANTIMIKROBNI U\v{C}INAK EKSTRAKTA ZELENOG \v{C}AJA NA PATOGENE UZRO\v{C}NIKE KVARENJA HRANE}, keyword = {zeleni \v{c}aj, antimikrobni u\v{c}inak, patogeni mikroorganizmi}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bumbak, Josipa}, year = {2019}, pages = {19}, keywords = {green tea, antimicrobial effect, pathogenic microorganisms}, title = {ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF GREEN TEA EXTRACT AGAINST FOOD BORNE PATHOGENS}, keyword = {green tea, antimicrobial effect, pathogenic microorganisms}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font