Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1036223

Ekstrakcija piperina u ekološki prihvatljivim otapalima


Bužančić, Margarita
Ekstrakcija piperina u ekološki prihvatljivim otapalima, 2016., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 1036223 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ekstrakcija piperina u ekološki prihvatljivim otapalima
(Extraction of piperine in environmentally acceptable solvents)

Autori
Bužančić, Margarita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2016

Stranica
81

Mentor
Sander, Aleksandra

Ključne riječi
ekstrakcija, niskotemperaturna eutektička otapala, papar, piperin, regeneracija
(extraction, deep eutectic solvent, pepper, piperine, regeneration)

Sažetak
Ekstrakcija je toplinski separacijski proces koji se koristi u raznim industrijskim granama zbog blagih uvjeta provedbe procesa. U većini slučajeva koriste se organska otapala koja često predstavljaju ekološki problem, zbog čega se kontinuirano radi na razvoju različitih novih, ekološki prihvatljivih otapala. Istraživanja su pokazala da ekološki prihvatljiva niskotemperaturna eutektička otapala mogu biti adekvatna zamjena hlapivim organskim otapalima. U novije vrijeme, istražuje se njihova primjena za ekstrakciju visokovrijednih spojeva iz biljnih sirovina. Ekstrakcijom iz papra dobiva se piperin - alkaloid karakterističnog ljutog okusa, koji zbog svojih svojstava ima različitu i široku primjenu u kućanstvu, kao i u medicini. U ovom radu istraženi su novi postupci ekstrakcije piperina iz devet različitih vrsta papra, uz pomoć niskotemperaturnih eutektičkih otapala. Korištenjem spektroskopskih i kromatografskih metoda, provedena je fitokemijska analiza papara. Prilikom iste istražene su razlike u ispitivanim vrstama te je dokazano da piperina najviše sadrži zeleni papar vrste P. nigruma. Na dobivenim rezultatima provedena je statistička analiza glavnih komponenata. Na temelju preliminarnih istraživanja vezanih za topljivost i strukturu rekristaliziranog piperina odabrano je kolin klorid – etilen glikol (1:2, 5) kao najpovoljnije otapalo za ekstrakciju piperina iz papara. Ekstrakcija je provedena u šaržnom ekstraktoru s magnetskim miješanjem pri različitim udjelima papra u suspenziji. Za kristalizaciju piperina iz ekstraktne faze korištena je voda kao antiotapalo. Otapalo je regenerirano isparavanjem pod vakuumom čime je omogućeno njegovo višestruko korištenje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Bužančić, Margarita
Ekstrakcija piperina u ekološki prihvatljivim otapalima, 2016., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Bužančić, M. (2016) 'Ekstrakcija piperina u ekološki prihvatljivim otapalima', diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bu\v{z}an\v{c}i\'{c}, Margarita}, year = {2016}, pages = {81}, keywords = {ekstrakcija, niskotemperaturna eutekti\v{c}ka otapala, papar, piperin, regeneracija}, title = {Ekstrakcija piperina u ekolo\v{s}ki prihvatljivim otapalima}, keyword = {ekstrakcija, niskotemperaturna eutekti\v{c}ka otapala, papar, piperin, regeneracija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bu\v{z}an\v{c}i\'{c}, Margarita}, year = {2016}, pages = {81}, keywords = {extraction, deep eutectic solvent, pepper, piperine, regeneration}, title = {Extraction of piperine in environmentally acceptable solvents}, keyword = {extraction, deep eutectic solvent, pepper, piperine, regeneration}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font