Pregled bibliografske jedinice broj: 1034764
Određivanje fermentativne sposobnosti nekih ne- Saccharomyces kvasaca
Određivanje fermentativne sposobnosti nekih ne- Saccharomyces kvasaca, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1034764 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje fermentativne sposobnosti nekih ne- Saccharomyces kvasaca
(Determination of fermentative activity of non- Saccharomyces yeasts)
Autori
Vukoje, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2019
Stranica
29
Mentor
Trontel, Antonija
Ključne riječi
fermentativna sposobnost, Schwaniomyces polymorphus ZIM 2980, Pichia kudriavzevii ZIM 3106, Saccharomyces cerevisiae ZIM 3148, utjecaj mliječne kiseline na fermentacijsku sposobnost kvasaca
(fermentation ability, Schwaniomyces polymorphus ZIM 2980, Pichia kudriavzevii ZIM 3106, Saccharomyces cerevisiae ZIM 3148, impact of lactic acid on fermentative ability of yeasts)
Sažetak
Novije vrijeme istraţuje se primjena ne- Saccharomyces kvasaca u različitim biotehnološkim procesima kao što su proizvodnja poliola, enzima i dr. kemikalija. U ovom radu odreĎivana je fermentacijska sposobnost dva ne-Saccharomyces kvasca, Pichia kudriavzevii ZIM 3106 i Schwaniomyces polymorphus ZIM 2980 u podlozi s različitim koncentracijama glukoze (10 – 100 g L-1). Dobiveni prinosi i koeficijenti konverzije supstrata u etanol za ne- Saccharomyces kvasce usporeĎeni su s odgovarajućim vrijednostima za kvasac Saccharomyces cerevisiae ZIM 3148. OdreĎen je i utjecaj različitih koncentracija mliječne kiseline (1 – 80 g L-1) na fermentacijsku sposobnost navedenih kvasaca.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-9717 - Održiva proizvodnja biokemikalija iz sekundarnih lignoceluloznih sirovina (OPB-SLS/SPB-LCF) (Šantek, Božidar, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb