Pregled bibliografske jedinice broj: 1034479
Fermentirano mlijeko - čašica puna zdravlja
Fermentirano mlijeko - čašica puna zdravlja // Mlijeko i ja, 2 (2019), 30; 4-5 (recenziran, članak, stručni)
CROSBI ID: 1034479 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fermentirano mlijeko - čašica puna zdravlja
(Fermented milk - a cup full of health)
Autori
Lisak Jakopović, Katarina
Izvornik
Mlijeko i ja (1846-8268) 2
(2019), 30;
4-5
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
fermentirano mlijeko, bioaktivni peptidi, vitamini, mineralne tvari
(fermented milk, bioactive peptides, vitamins, minerals)
Sažetak
Mnoge su znanstvene studije potvrdile kako je najvažniji obrok u danu zajutrak tj. prvi jutarnji obrok. On treba obilovati energijom i hranjivim tvarima. To se postiže kombiniranjem namirnica iz skupine žitarica, mlijeka i mliječnih proizvoda te voća. Kako bi se stekla zdrava navika koja ostaje za cijeli život idealno bi bilo da cijela obitelj zajedno blaguje zajutrak. Isto tako, preskakanje jutarnjeg obroka dovodi do povećanja umora, slabije koncentracije, smanjene inicijative i kreativnosti tokom dana, a posljedica mogu biti i lošiji rezultati u školi ili na poslu. Općenito, nedostatak hrane, a time i energije i hranjivih tvari ima direktan utjecaj na rad mozga koji također treba neprestano biti opskrbljen energijom. Upravo fermentirani mliječni proizvodi obiluju energijom i hranjivim tvarima te predstavljaju idealan obrok za početak uspješnog dana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Katarina Lisak Jakopović
(autor)