Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1034357

Određivanje alergena kikirikija u uzorcima sladoleda imunoenzimskom metodom


Helena Vidaković
Određivanje alergena kikirikija u uzorcima sladoleda imunoenzimskom metodom, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1034357 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje alergena kikirikija u uzorcima sladoleda imunoenzimskom metodom
(Determination of peanut allergens in samples of ice cream by immunoenzymatic method)

Autori
Helena Vidaković

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2019

Stranica
52

Mentor
Marković, Ksenija

Ključne riječi
alergeni, kikiriki, sladoled, ELISA metoda
(allergens, peanut, ice cream, ELISA method)

Sažetak
Tijekom ovog istraživanja određeni su potencijalni alergeni kikirikija u trideset i devet uzoraka sladoleda prikupljenih u slastičarnicama i trgovačkim lancima pomoću ELISA (engl. Enzyme-Linked Immunosorbent Assay) metode te su prikupljeni stavovi i mišljenja potrošača o kikirikiju i proizvodima od kikirikija kao tvarima ili proizvodima koji uzrokuju alergije. Alergeni kikirikija detektirani su u petnaest od ukupno devetnaest uzoraka sladoleda iz slastičarnica, a udio se kretao u rasponu od 0, 15 mg kg-1 do 12, 22 mg kg-1. Između dvadeset analiziranih uzoraka sladoleda iz trgovačkih lanaca, alergeni kikirikija detektirani su kod njih dvanaest, a udio je iznosio od 0, 20 mg kg-1 do 5, 44 mg kg-1. Rezultati određivanja alergena kikirikija imunoenzimskom ELISA metodom uspoređeni su također sa informacijama o hrani analiziranih uzoraka, a vezanim uz prisutnost alergena kikirikija, te se podudaraju u četiri slučaja od devetnaest nepretpakiranih uzoraka sladoleda iz slastičarnica i dvanaest od dvadeset zapakiranih uzoraka sladoleda iz trgovačkih lanaca. Većina ispitanika (84, 4 %) smatra da sladoled može sadržavati tragove kikirikija ukoliko kikiriki nije jedan od sastojaka sladoleda, a obzirom na dodatne navode o mogućoj prisutnosti alergena kikirikija, 40, 1 % ispitanika smatra da proizvod kao što je sladoled ne sadrži tragove kikirikija ukoliko na deklaraciji nema dodatnog navoda o njegovoj mogućoj prisutnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Marković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Helena Vidaković
Određivanje alergena kikirikija u uzorcima sladoleda imunoenzimskom metodom, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Helena Vidaković (2019) 'Određivanje alergena kikirikija u uzorcima sladoleda imunoenzimskom metodom', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2019}, pages = {52}, keywords = {alergeni, kikiriki, sladoled, ELISA metoda}, title = {Odre\djivanje alergena kikirikija u uzorcima sladoleda imunoenzimskom metodom}, keyword = {alergeni, kikiriki, sladoled, ELISA metoda}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2019}, pages = {52}, keywords = {allergens, peanut, ice cream, ELISA method}, title = {Determination of peanut allergens in samples of ice cream by immunoenzymatic method}, keyword = {allergens, peanut, ice cream, ELISA method}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font