Pregled bibliografske jedinice broj: 1034355
Primjena imunoenzimske metode u određivanju alergena kikirikija
Primjena imunoenzimske metode u određivanju alergena kikirikija, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1034355 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena imunoenzimske metode u određivanju alergena kikirikija
(Enzyme immunoassay in determination of peanut allergens)
Autori
Nataša Mikulić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2019
Stranica
29
Mentor
Marković, Ksenija
Ključne riječi
alergija na hranu, ELISA, kikiriki
(ELISA, food allergy, peanut)
Sažetak
Primjenom imunoenzimske ELISA (eng. Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay) metode analizirano je osam uzoraka žitarica za doručak s čokoladom na prisutnost alergena kikirikija te su dobiveni analitički rezultati uspoređeni s pripadajućim informacijama o hrani analiziranih proizvoda, a vezanim uz prisutnost alergena kikirikija. Analizirani proizvodi uključivali su četiri uzorka iz konvencionalne proizvodnje i četiri uzorka iz organske proizvodnje, a rezultati su pokazali kako je u uzorcima žitarica za doručak iz konvencionalne proizvodnje detektiran viši prosječan udio (0, 54 mgkg-1) alergena kikirikija u odnosu na uzorke žitarica za doručak iz organske proizvodnje (0, 26 mgkg-1). Alergeni kikirikija su u najvišem udjelu (1, 06 mgkg-1) detektirani u jednom od uzoraka (KŽ2) žitarica za doručak iz konvencionalne proizvodnje. Deklaracije, odnosno informacije o hrani analiziranih proizvoda nisu sadržavale navode o mogućoj prisutnosti alergena kikirikija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ksenija Marković
(mentor)