Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1033985

Total phenols, stilbene and antioxidative activity in Babić and Plavac mali wines ; Eficiency of pectolytic enzymes


Alpeza, Ivana; Kovačević Ganić, Karin; Vanzo, Andreja
Total phenols, stilbene and antioxidative activity in Babić and Plavac mali wines ; Eficiency of pectolytic enzymes // Glasnik zaštite bilja, 42 (2019), 5; 38-50 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1033985 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Total phenols, stilbene and antioxidative activity in Babić and Plavac mali wines ; Eficiency of pectolytic enzymes

Autori
Alpeza, Ivana ; Kovačević Ganić, Karin ; Vanzo, Andreja

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 42 (2019), 5; 38-50

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
pectolytic enzymes, stilbenes, total phenols, antioksidative activity, wine, Babić, Plavac mali

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio ispitati utjecaj komercijalnih pektolitičkih enzima na ukupne fenole (UF), stilbene i antioksidacijsku aktivnost (AA) u vinima sorata Babić i Plavac mali, podrijetlom s lokaliteta osrednje kakvoće. U istraživanju su korištena dva proizvoda različitih svojstava: pektinaze s celulazama i hemicelulazama (E1) i pektinaze s inaktivnim stanicama kvasaca (E2), uz maceraciju bez dodatka enzima kao kontrolu (K). Parametri kakvoće određivani su u različitim fazama proizvodnje ; od završetka maceracije i fermentacije, do vina nakon drugog pretoka i punjenja. Oba proizvoda utjecala su na parametre kakvoće. Maceracija s pripravkom pektolitičkih enzima (E1) omogućila je bolju ekstrakciju i proizvodnju vina sa značajno većom koncentracijom ukupnih fenola, obe sorte i u obe godine. Značajna pozitivna korelacija dobivena je između ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti (AA). Najveće vrijednosti AA dobivene su u vinima tretmana E1, u obe godine istraživanja, kod obe sorte. Značajne razlike dobivene su kod obe sorte, ali ne u obe godine. Oba tretmana (E1 i E2) osigurala su proizvodnju vina s većim sadržajem stilbena, i pojedinačno resveratrola i piceida, međutim značajne razlike nisu dobivene u obe godine istraživanja. Zabilježene su razlike između sorata: dok je u vinima Plavca malog dominirao resveratrol, u vinima Babića je bio veći udio piceida. Unatoč relativno boljim pokazateljima kakvoće, u odnosu na kontrolu, primjena proizvoda E2 nije pokazala opravdanu učinkovitost ; dobivene značajne razlike nisu potvrđene niti za jednu sortu kroz obe godine istraživanja. Zaključno, primjena komercijalnih enzima može biti poželjna u proizvodnji vina Babić i Plavac mali, s naglaskom na mlada vina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Ivana Alpeza (autor)

Avatar Url Karin Kovačević-Ganić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Alpeza, Ivana; Kovačević Ganić, Karin; Vanzo, Andreja
Total phenols, stilbene and antioxidative activity in Babić and Plavac mali wines ; Eficiency of pectolytic enzymes // Glasnik zaštite bilja, 42 (2019), 5; 38-50 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Alpeza, I., Kovačević Ganić, K. & Vanzo, A. (2019) Total phenols, stilbene and antioxidative activity in Babić and Plavac mali wines ; Eficiency of pectolytic enzymes. Glasnik zaštite bilja, 42 (5), 38-50.
@article{article, author = {Alpeza, Ivana and Kova\v{c}evi\'{c} Gani\'{c}, Karin and Vanzo, Andreja}, year = {2019}, pages = {38-50}, keywords = {pectolytic enzymes, stilbenes, total phenols, antioksidative activity, wine, Babi\'{c}, Plavac mali}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {42}, number = {5}, issn = {0350-9664}, title = {Total phenols, stilbene and antioxidative activity in Babi\'{c} and Plavac mali wines ; Eficiency of pectolytic enzymes}, keyword = {pectolytic enzymes, stilbenes, total phenols, antioksidative activity, wine, Babi\'{c}, Plavac mali} }
@article{article, author = {Alpeza, Ivana and Kova\v{c}evi\'{c} Gani\'{c}, Karin and Vanzo, Andreja}, year = {2019}, pages = {38-50}, keywords = {pectolytic enzymes, stilbenes, total phenols, antioksidative activity, wine, Babi\'{c}, Plavac mali}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {42}, number = {5}, issn = {0350-9664}, title = {Total phenols, stilbene and antioxidative activity in Babi\'{c} and Plavac mali wines ; Eficiency of pectolytic enzymes}, keyword = {pectolytic enzymes, stilbenes, total phenols, antioksidative activity, wine, Babi\'{c}, Plavac mali} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Zoological Record
  • CAB Abstracts (CAB INTERNATIONAL), FSTA (Food Science and Technology Abstracts), Urlichsweb, EBSCO, Global Health





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font