Pregled bibliografske jedinice broj: 1033349
Alergije na hranu
Alergije na hranu // Škola atopije / Šitum, Mirna ; Dediol, Iva (ur.).
Zagreb: Medicinska naklada, 2019. str. 57-65
CROSBI ID: 1033349 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alergije na hranu
(Food allergies)
Autori
Delaš Aždajić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni
Knjiga
Škola atopije
Urednik/ci
Šitum, Mirna ; Dediol, Iva
Izdavač
Medicinska naklada
Grad
Zagreb
Godina
2019
Raspon stranica
57-65
ISBN
978-953-176-903-7
Ključne riječi
alergija na hranu ; prehrana u dječjoj dobi ; atopijski dermatitis
(food allergy ; child nutrition science ; atopic dermatitis)
Sažetak
Povezanost alergije na hranu s alergijskim rinitisom i astmom potvrđena je u brojnim studijama, često uklopljena u sliku atopijskog dermatitisa. Glavni čimbenici koji pogoduju razvoju nutritivne alergije su genetska predipozicija, kolonizacija i razvoj gastrointerstinalne flore u prvim mjesecima života, infekcije probavnog sustava, rana izloženost nutritivnim alergenima te duljina dojenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti