Pregled bibliografske jedinice broj: 1031825
Kvaliteta kestenovog meda i medljikovca sezona 2018.
Kvaliteta kestenovog meda i medljikovca sezona 2018., 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1031825 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta kestenovog meda i medljikovca sezona 2018.
(Quality of different types of honeydew Medljikovca)
Autori
Špoljar, Željka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2019
Stranica
33
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
fizikalno-kemijski parametri ; kvaliteta meda
(physico-chemical parameters ; honey quality)
Sažetak
Med je prehrambena namirnica čiji sastav i kvaliteta najviše ovise o geografskom podrijetlu meda, načinu proizvodnje i skladištenja. Analiza kvalitete meda uključuje određivanje fizikalno- kemijskih parametara meda, odnosno, udjela vode u medu, kiselosti, električne provodnosti, udjela reducirajućih šećera, udjela saharoze te udjela hidroksimetilfurfurala. U ovom radu analizirano je 15 uzoraka medljikovca i 15 uzoraka meda kestena te su rezultati analize ove dvije vrste meda međusobno usporeĎeni. Također je provjerena sukladnost uzoraka s Pravilnikom o medu (NN 53/2015), pri čemu su pronađena odstupanja nekolicine uzoraka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija