Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1031818

Utjecaj soli na zdravlje i određivanje njenog udjela u trajnim kobasicama s područja Banije


Varga, Katarina
Utjecaj soli na zdravlje i određivanje njenog udjela u trajnim kobasicama s područja Banije, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1031818 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj soli na zdravlje i određivanje njenog udjela u trajnim kobasicama s područja Banije
(The influence of salt on health and the determination of its share in Banian dry sausages)

Autori
Varga, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.07

Godina
2019

Stranica
26

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
hipertenzija ; kobasice ; natrijev klorid ; sol
(hypertension ; sausages ; sodium chloride ; salt)

Sažetak
Kuhinjska sol ili natrijev klorid neophodna je za rad ljudskog organizma. U brojnim zemljama svijeta njen dnevni unos višestruko je veći od preporučenog što je povezano s bolestima krvožilnog sustava, osteoporozom, bubrežnim kamencima i pretilosti. Sol se u mesne proizvode dodaje radi konzervirajućeg učinka i poboljšanja tehnoloških svojstava, teksture i senzorskih karakteristika. Cilj eksperimentalnog dijela ovog rada bio je odrediti udio NaCl u uzorcima domaćih trajnih kobasica s područja Banije. Za njeno određivanje korištena je titracijska metoda po Mohru, pri čemu je dobiven prosječan udio soli 4, 21±0, 77%.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Varga, Katarina
Utjecaj soli na zdravlje i određivanje njenog udjela u trajnim kobasicama s područja Banije, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Varga, K. (2019) 'Utjecaj soli na zdravlje i određivanje njenog udjela u trajnim kobasicama s područja Banije', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Varga, Katarina}, year = {2019}, pages = {26}, keywords = {hipertenzija, kobasice, natrijev klorid, sol}, title = {Utjecaj soli na zdravlje i odre\djivanje njenog udjela u trajnim kobasicama s podru\v{c}ja Banije}, keyword = {hipertenzija, kobasice, natrijev klorid, sol}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Varga, Katarina}, year = {2019}, pages = {26}, keywords = {hypertension, sausages, sodium chloride, salt}, title = {The influence of salt on health and the determination of its share in Banian dry sausages}, keyword = {hypertension, sausages, sodium chloride, salt}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font