Pregled bibliografske jedinice broj: 1031818
Utjecaj soli na zdravlje i određivanje njenog udjela u trajnim kobasicama s područja Banije
Utjecaj soli na zdravlje i određivanje njenog udjela u trajnim kobasicama s područja Banije, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1031818 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj soli na zdravlje i određivanje njenog udjela u trajnim kobasicama s područja Banije
(The influence of salt on health and the determination of its share in Banian dry sausages)
Autori
Varga, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2019
Stranica
26
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
hipertenzija ; kobasice ; natrijev klorid ; sol
(hypertension ; sausages ; sodium chloride ; salt)
Sažetak
Kuhinjska sol ili natrijev klorid neophodna je za rad ljudskog organizma. U brojnim zemljama svijeta njen dnevni unos višestruko je veći od preporučenog što je povezano s bolestima krvožilnog sustava, osteoporozom, bubrežnim kamencima i pretilosti. Sol se u mesne proizvode dodaje radi konzervirajućeg učinka i poboljšanja tehnoloških svojstava, teksture i senzorskih karakteristika. Cilj eksperimentalnog dijela ovog rada bio je odrediti udio NaCl u uzorcima domaćih trajnih kobasica s područja Banije. Za njeno određivanje korištena je titracijska metoda po Mohru, pri čemu je dobiven prosječan udio soli 4, 21±0, 77%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija