Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1031815

Određivanje soli u kobasicama s područja Slavonije i Istre


Križanac, Valentina
Određivanje soli u kobasicama s područja Slavonije i Istre, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1031815 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje soli u kobasicama s područja Slavonije i Istre
(Determination of salt in sauseges from Slavonia and Istria)

Autori
Križanac, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.07

Godina
2019

Stranica
23

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
natrijev klorid ; kobasice ; kuhinjska sol
(salt ; sauseges ; sodium chloride)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je analizirati udio kuhinjske soli (NaCl) u kobasicama podrijetlom s dva hrvatska proizvodna područja: Slavonije i Istre. Kuhinjska sol ili natrijev klorid jedan je od najzastupljenijih spojeva na Zemlji, neophodan za rad ljudskog organizma. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča dnevni unos do 5g kuhinjske soli, dok je u brojnim zemljama svijeta unos višestruko veći od preporučenog predstavljajući time globalni javnozdravstveni problem. Glavni izvori natrijeva klorida u hrani su pekarski proizvodi, a slijede mesni i mliječni proizvodi te dosoljavanje prilikom pripreme i konzumiranja hrane. Udio kuhinjske soli u kobasicama utvrđen je metodom po Mohru kojom se određuju ioni Cl⁻ i Br⁻ korištenjem standardne otopine AgNO₃ u neutralnom mediju. Rezultati istraživanja potvrđuju da kobasice predstavljaju značajan izvor soli te da stoga, u cilju očuvanja ljudskog zdravlja, trebaju biti umjereno zastupljeni u ljudskoj prehrani.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Križanac, Valentina
Određivanje soli u kobasicama s područja Slavonije i Istre, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Križanac, V. (2019) 'Određivanje soli u kobasicama s područja Slavonije i Istre', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kri\v{z}anac, Valentina}, year = {2019}, pages = {23}, keywords = {natrijev klorid, kobasice, kuhinjska sol}, title = {Odre\djivanje soli u kobasicama s podru\v{c}ja Slavonije i Istre}, keyword = {natrijev klorid, kobasice, kuhinjska sol}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kri\v{z}anac, Valentina}, year = {2019}, pages = {23}, keywords = {salt, sauseges, sodium chloride}, title = {Determination of salt in sauseges from Slavonia and Istria}, keyword = {salt, sauseges, sodium chloride}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font