Pregled bibliografske jedinice broj: 1031815
Određivanje soli u kobasicama s područja Slavonije i Istre
Određivanje soli u kobasicama s područja Slavonije i Istre, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1031815 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje soli u kobasicama s područja Slavonije i Istre
(Determination of salt in sauseges from Slavonia and Istria)
Autori
Križanac, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2019
Stranica
23
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
natrijev klorid ; kobasice ; kuhinjska sol
(salt ; sauseges ; sodium chloride)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je analizirati udio kuhinjske soli (NaCl) u kobasicama podrijetlom s dva hrvatska proizvodna područja: Slavonije i Istre. Kuhinjska sol ili natrijev klorid jedan je od najzastupljenijih spojeva na Zemlji, neophodan za rad ljudskog organizma. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča dnevni unos do 5g kuhinjske soli, dok je u brojnim zemljama svijeta unos višestruko veći od preporučenog predstavljajući time globalni javnozdravstveni problem. Glavni izvori natrijeva klorida u hrani su pekarski proizvodi, a slijede mesni i mliječni proizvodi te dosoljavanje prilikom pripreme i konzumiranja hrane. Udio kuhinjske soli u kobasicama utvrđen je metodom po Mohru kojom se određuju ioni Cl⁻ i Br⁻ korištenjem standardne otopine AgNO₃ u neutralnom mediju. Rezultati istraživanja potvrđuju da kobasice predstavljaju značajan izvor soli te da stoga, u cilju očuvanja ljudskog zdravlja, trebaju biti umjereno zastupljeni u ljudskoj prehrani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija