Pregled bibliografske jedinice broj: 1031809
Parametri kvalitete bagremovog i šumskog meda
Parametri kvalitete bagremovog i šumskog meda, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1031809 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Parametri kvalitete bagremovog i šumskog meda
(Quality parameters of acacia and forest honey)
Autori
Miksera, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2018
Stranica
36
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
fizikalno-kemijski parametri ; kvaliteta meda
(physico-chemical parameters ; honey quality)
Sažetak
Kvaliteta meda je najbitniji čimbenik vrijednosti meda i uvelike utječe na njegovu uključenost u ljudsku prehranu. Kvaliteta se određuje mjerenjem fizikalno-kemijskih parametara, koja ovise o biljnom i geografskom podrijetlu meda, klimatskim uvjetima, načinu proizvodnje i uvjetima skladištenja i čuvanja. U ovom radu ispitana su 43 uzorka bagremovog i šumskog meda, pri čemu su određeni sljedeći fizikalno kemijski parametri: maseni udio vode, kiselost, električna provodnost, maseni udio reducirajućih pečera, maseni udio saharoze i maseni udio hidroksimetilfurfurala. Većina dobivenih rezultata je u skladu sa Pravilnikom o medu (NN 53/2015).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija