Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1030358

Procjena izloženosti živi iz ribe populacije odraslih u RH


Hengl, Brigita; Stražanac, Danijela
Procjena izloženosti živi iz ribe populacije odraslih u RH // Knjiga sažetaka/ Book of Abstraccts: 3. hrvatska konferencija o procjeni rizika porijeklom iz hrane uz obilježavanja Svjetskog dana hrane 2019./3rd Croatian Food Safety Risk Assessmnet Conference and marking the World Food Day 2019
Osijek: Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, 2019. str. 34-35 (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1030358 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena izloženosti živi iz ribe populacije odraslih u RH
(Exposure assessment of mercury from fish for adult population in Croatia)

Autori
Hengl, Brigita ; Stražanac, Danijela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka/ Book of Abstraccts: 3. hrvatska konferencija o procjeni rizika porijeklom iz hrane uz obilježavanja Svjetskog dana hrane 2019./3rd Croatian Food Safety Risk Assessmnet Conference and marking the World Food Day 2019 / - Osijek : Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, 2019, 34-35

ISBN
978-953-55680-9-4

Skup
3. hrvatska konferencija o procjeni rizika porijeklom iz hrane uz obilježavanja Svjetskog dana hrane 2019. = 3rd Croatian Food Safety Risk Assessmnet Conference and marking the World Food Day 2019

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 16.10.2019. - 17.10.2019

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
živa, ribe, procjena izloženosti konzumenata
(mercury, fish, consumers exposure assessment)

Sažetak
Živa je kemijski element koji ovisno o kemijskom obliku, količini unosa, duljini i načinu izloženosti može imati za posljedicu štetni utjecaj na zdravlje konzumenata svih dobnih skupina. Iako je njezin unos moguć iz više izvora, značajnim se smatra onaj putem konzumacije ribe. Nasuprot tome, riba je korisna namirnica, bogat izvor proteina animalnog podrijetla, koja pozitivno utječe na zdravstveno stanje. Poželjno je stoga utvrditi dobru ravnotežu za unos ribe, kako bi korist od njezinog unosa bila veća od štetnog djelovanja žive. Konzumacija ribe razlikuje se od države do države, a nerijetko se uočavaju razlike i unutar regija iste zemlje. Na temelju višegodišnjih rezultata monitoringa žive u ribi i prehrambenih navika stanovništva Republike Hrvatske, napravljena je procjena izloženosti ovom kontaminantu. Prilikom izrade procjene izloženosti, uočene su razlike u kvantiteti podataka monitoringa žive i prehrambenih navika, te su napravljene dvije procjene: procjena izloženosti pojedinoj vrsti ribe i procjena izloženosti ribama svrstanim u grupe (bijela, plava, riječna riba i proizvodi, školjke, glavonošci i rakovi). U obje procjene korišten je deterministički pristup, metodologija niže, srednje i više granice kontaminacije, te scenarij s prosječnim i visokim vrijednostima kontaminacija (za dvije grupe riba koje najviše doprinose izloženosti). Dobiveni rezultati za obje procjene ukazuju kako prosječna izloženost živi iz ribe stanovništva u Hrvatskoj, iznosi 0, 296 i 0, 363 µg/kg/t.m., dok izloženost na 95. percentilu iznosi 1, 288 i 1, 585 µg/kg/t.m., te je niža od vrijednosti podnošljivog tjednog unosa (eng. Tolerable weekly intake -TWI) koji za ukupnu živu iznosi 1, 6 µg/kg/t.m..

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Brigita Hengl (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hengl, Brigita; Stražanac, Danijela
Procjena izloženosti živi iz ribe populacije odraslih u RH // Knjiga sažetaka/ Book of Abstraccts: 3. hrvatska konferencija o procjeni rizika porijeklom iz hrane uz obilježavanja Svjetskog dana hrane 2019./3rd Croatian Food Safety Risk Assessmnet Conference and marking the World Food Day 2019
Osijek: Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, 2019. str. 34-35 (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Hengl, B. & Stražanac, D. (2019) Procjena izloženosti živi iz ribe populacije odraslih u RH. U: Knjiga sažetaka/ Book of Abstraccts: 3. hrvatska konferencija o procjeni rizika porijeklom iz hrane uz obilježavanja Svjetskog dana hrane 2019./3rd Croatian Food Safety Risk Assessmnet Conference and marking the World Food Day 2019.
@article{article, author = {Hengl, Brigita and Stra\v{z}anac, Danijela}, year = {2019}, pages = {34-35}, keywords = {\v{z}iva, ribe, procjena izlo\v{z}enosti konzumenata}, isbn = {978-953-55680-9-4}, title = {Procjena izlo\v{z}enosti \v{z}ivi iz ribe populacije odraslih u RH}, keyword = {\v{z}iva, ribe, procjena izlo\v{z}enosti konzumenata}, publisher = {Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Hengl, Brigita and Stra\v{z}anac, Danijela}, year = {2019}, pages = {34-35}, keywords = {mercury, fish, consumers exposure assessment}, isbn = {978-953-55680-9-4}, title = {Exposure assessment of mercury from fish for adult population in Croatia}, keyword = {mercury, fish, consumers exposure assessment}, publisher = {Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font