Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1030126

Izloženost odrasle populacije u RH akrilamidu iz hrane


Danijela Stražanac; Pleadin, Jelka; Miloš, Sanja; Hengl, Brigita; Medić, Helga; Bošnir, Jasna; Klapec, Tomislav; Dimitrov, Nino; Gross- Bošković, Andrea
Izloženost odrasle populacije u RH akrilamidu iz hrane // Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 95-95 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1030126 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izloženost odrasle populacije u RH akrilamidu iz hrane
(Exposure of adult population in Croatia to acrylamide)

Autori
Danijela Stražanac ; Pleadin, Jelka ; Miloš, Sanja ; Hengl, Brigita ; Medić, Helga ; Bošnir, Jasna ; Klapec, Tomislav ; Dimitrov, Nino ; Gross- Bošković, Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019, 95-95

ISBN
978-953-7005-66-5

Skup
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina, 24.10.2019. - 25.10.2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
akrilamid ; hrana ; MOE ; izloženost ; rizik

Sažetak
Akrilamid nastaje kao prirodni nusproizvod prilikom pečenja ili prženja hrane, spajanjem bjelančevina i šećera pod utjecajem visoke temperature u novu molekulu, pri čemu nastaju pigmenti i aromatične tvari (tamna boja i specifičan okus pečenih proizvoda, hrskavost). U hranu koja najviše doprinosi unosu akrilamida ubrajaju se proizvodi od krumpira, kava te pekarski i ostali proizvodi od žitarica. Zbog male molekularne mase, akrilamid se brzo i lako apsorbira u crijevima te se putem krvožilnog sustava distribuira po organizmu. Zbog svega navedenog, količina akrilamida u hrani treba biti što je niže moguća. Za procjenu izloženosti koristili su se podaci monitoringa hrane za tri godine (2014. – 2016.) te podaci o potrošnji hrane u Hrvatskoj dobiveni iz istraživanja koje je provela Hrvatska agencija za hranu tijekom 2011. i 2012. godine. Kako je akrilamid kontaminant koji ima kancerogen i genotoksičan učinak, koristio se MOE pristup (eng. margin of exposure) pri kojem se uzela u obzir vrijednost kronične izloženosti odrasle populacije RH. Uzimajući u obzir dobivene rezultate može se zaključiti kako se zabrinutost zbog unosa akrilamida ne može isključiti, te da ukupnoj izloženosti unosu akrilamida najviše doprinosi pomfrit (23, 94 %), turska kava (13, 95 %), kruh i peciva (12, 83 %), čips (12, 28 %), keksi (10, 74 %), grickalice (8, 98 %) te žitarice (5, 18 %).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo,
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Citiraj ovu publikaciju:

Danijela Stražanac; Pleadin, Jelka; Miloš, Sanja; Hengl, Brigita; Medić, Helga; Bošnir, Jasna; Klapec, Tomislav; Dimitrov, Nino; Gross- Bošković, Andrea
Izloženost odrasle populacije u RH akrilamidu iz hrane // Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 95-95 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Danijela Stražanac, Pleadin, J., Miloš, S., Hengl, B., Medić, H., Bošnir, J., Klapec, T., Dimitrov, N. & Gross- Bošković, A. (2019) Izloženost odrasle populacije u RH akrilamidu iz hrane. U: Babić, J., Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA.
@article{article, author = {Pleadin, Jelka and Milo\v{s}, Sanja and Hengl, Brigita and Medi\'{c}, Helga and Bo\v{s}nir, Jasna and Klapec, Tomislav and Dimitrov, Nino and Gross- Bo\v{s}kovi\'{c}, Andrea}, year = {2019}, pages = {95-95}, keywords = {akrilamid, hrana, MOE, izlo\v{z}enost, rizik}, isbn = {978-953-7005-66-5}, title = {Izlo\v{z}enost odrasle populacije u RH akrilamidu iz hrane}, keyword = {akrilamid, hrana, MOE, izlo\v{z}enost, rizik}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Pleadin, Jelka and Milo\v{s}, Sanja and Hengl, Brigita and Medi\'{c}, Helga and Bo\v{s}nir, Jasna and Klapec, Tomislav and Dimitrov, Nino and Gross- Bo\v{s}kovi\'{c}, Andrea}, year = {2019}, pages = {95-95}, keywords = {akrilamid, hrana, MOE, izlo\v{z}enost, rizik}, isbn = {978-953-7005-66-5}, title = {Exposure of adult population in Croatia to acrylamide}, keyword = {akrilamid, hrana, MOE, izlo\v{z}enost, rizik}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font