Pregled bibliografske jedinice broj: 1030123
Plijesni s površine tradicionalnih fermentiranih kobasica proizvedenih na području Slavonije
Plijesni s površine tradicionalnih fermentiranih kobasica proizvedenih na području Slavonije // Knjiga sažetaka s 12. međunarodnom znanstveno- stručnom skupu HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 105-105 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1030123 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Plijesni s površine tradicionalnih fermentiranih
kobasica proizvedenih na području Slavonije
(Moulds on the surface of traditional fermented
sausages produced in Slavonia region)
Autori
Perković, Irena ; Kovačević, Dragan ; Zadravec, Manuela ; Agičić, Marija ; Škrivanko, Mario ; Pleadin, Jelka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka s 12. međunarodnom znanstveno- stručnom skupu HRANOM DO ZDRAVLJA
/ Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019, 105-105
ISBN
978-953-7005-66-5
Skup
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina, 24.10.2019. - 25.10.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
plijesni ; slavonski kulen ; slavonska kobasica ; PCR ; mikotoksini
Sažetak
Slavonski kulen i Slavonska kobasica trajne su fermentirane kobasice koje se proizvode tradicionalnim tehnološkim postupcima te predstavljaju najprepoznatljivije prehrambene brandove istočne Hrvatske. Tehnološki parametri tipični za fermentaciju i zrenje u tradicionalnim komorama za zrenje pogoduju rastu plijesni na površini ovih proizvoda. Površinska plijesan ima pozitivnu tehnološku ulogu tijekom zrenja, osobito radi sprječavanja površinskog isušivanja proizvoda, ali s druge strane uzrokuje neugodan miris i okus te može producirati mikotoksine. Cilj ovog rada bio je tradicionalnom i molekularnom metodom identificirati vrste plijesni koje spontano obrastaju površinu Slavonskog kulena (n=30) i Slavonske kobasice (n=15) podrijetlom s različitih mikrolokaliteta s područja Slavonije te odrediti dominantni rod i vrstu plijesni za pojedinu tradicionalnu fermentiranu kobasicu. Ukupno je na oba proizvoda identificirano 18 različitih vrsta plijesni, među kojima je dominirao rod Penicillium. Osim 11 Penicillium vrsta, izolirane su po dvije vrste iz roda Mucor i Aspergillus te po jedna vrsta iz rodova Alternaria, Cladosporium i Eurotium. Na uzorcima Slavonskog kulena dominantna vrsta plijesni bila je Penicillium commune, dok je na uzorcima Slavonske kobasice Penicillium polonicum. Na obje vrste kobasica identificirane su i plijesni Penicillium verrucosum i Aspergillus flavus koje predstavljaju moguće producente izrazito toksičnih mikotoksina, okratoksina A i aflatoksina B1.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Dragan Kovačević
(autor)
Jelka Pleadin
(autor)
Mario Škrivanko
(autor)
Irena Perković
(autor)
Manuela Zadravec
(autor)