Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1029235

Utjecaj metoda sušenja na nutritivni sastav i antioksidativni potencijal biootpada rajčice


Cvetković, Tanja; Ranilović, Jasmina; Vađunec Bajrić, Irena; Matković, Domagoj; Šubarić, Drago; Jozinović, Antun
Utjecaj metoda sušenja na nutritivni sastav i antioksidativni potencijal biootpada rajčice // Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 150-150 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1029235 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj metoda sušenja na nutritivni sastav i antioksidativni potencijal biootpada rajčice
(Influence of drying methods on nutritional composition and antioxidative potential of tomato biowaste)

Autori
Cvetković, Tanja ; Ranilović, Jasmina ; Vađunec Bajrić, Irena ; Matković, Domagoj ; Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019, 150-150

ISBN
978-953-7005-66-5

Skup
12. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 12th International Scientific and Professional Conference: With food to health

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina, 24.10.2019. - 25.10.2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
biootpad rajčice ; antioksidativni potencijal ; sušenje vrućim zrakom ; liofilizacija
(tomato biowaste ; antioxidant potential ; hot air drying ; lyophilization)

Sažetak
U preradi rajčice, pokožica, sjemenke i dijelovi pulpe predstavljaju biološki otpad. Osim vlakana koja čine i do 50 % sastava ovog nusproizvoda, prema literaturnim podacima, njegov sastav bogat je antioksidansima kao što su fenoli, karotenoidi i vitamini, koji predstavljaju funkcionalne sastojke te imaju pozitivan učinak na zdravlje. Kako bi biootpad rajčice postao primjenjiv kao sirovina u prehrambenoj industriji mora imati prihvatljivu organoleptičku i nutritivnu kvalitetu, trajnost te se mora tehnološki obraditi. Stoga je cilj ovog istraživanja bio ispitati utjecaj različitih metoda sušenja na nutritivnu i organoleptičku kvalitetu te antioksidativni potencijal biootpada rajčice izdvojenog iz proizvodnje tijekom prerade svježe rajčice. Istraživanje se sastojalo od prikupljanja biootpada rajčice iz proizvodnje tijekom prerade rajčice (2018.) i provođenja tri različita postupka sušenja: liofilizacije, vakuum sušenja i sušenja vrućim zrakom. Analiza uzoraka dobivenih sušenjem podrazumijevala je određivanje sadržaja makronutrijenata, promjenu boje, mirisa, okusa, sadržaja likopena, polifenola, β-karotena te antioksidativnog potencijala. Rezultati su pokazali da ispitivane metode sušenja nemaju utjecaj na nutritivne i organoleptičke parametre biootpada rajčice te da imaju pozitivan utjecaj na antioksidativni potencijal (AP) ispitivanog uzorka, osobito metoda vakuum sušenja (253 AU). Sadržaj likopena (5, 46 mg/100 g) i β-karotena (2, 34 mg/100 g) bio je najviši kod vakuum sušenja, dok je sadržaj polifenola (378, 7 mg/100 g) bio najviši kod liofilizacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
PODRAVKA prehrambena industrija d.d. FC "Istraživanje i razvoj

Citiraj ovu publikaciju:

Cvetković, Tanja; Ranilović, Jasmina; Vađunec Bajrić, Irena; Matković, Domagoj; Šubarić, Drago; Jozinović, Antun
Utjecaj metoda sušenja na nutritivni sastav i antioksidativni potencijal biootpada rajčice // Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2019. str. 150-150 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Cvetković, T., Ranilović, J., Vađunec Bajrić, I., Matković, D., Šubarić, D. & Jozinović, A. (2019) Utjecaj metoda sušenja na nutritivni sastav i antioksidativni potencijal biootpada rajčice. U: Babić, J., Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Knjiga sažetaka s 12. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA.
@article{article, author = {Cvetkovi\'{c}, Tanja and Ranilovi\'{c}, Jasmina and Va\djunec Bajri\'{c}, Irena and Matkovi\'{c}, Domagoj and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Jozinovi\'{c}, Antun}, year = {2019}, pages = {150-150}, keywords = {biootpad raj\v{c}ice, antioksidativni potencijal, su\v{s}enje vru\'{c}im zrakom, liofilizacija}, isbn = {978-953-7005-66-5}, title = {Utjecaj metoda su\v{s}enja na nutritivni sastav i antioksidativni potencijal biootpada raj\v{c}ice}, keyword = {biootpad raj\v{c}ice, antioksidativni potencijal, su\v{s}enje vru\'{c}im zrakom, liofilizacija}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {Cvetkovi\'{c}, Tanja and Ranilovi\'{c}, Jasmina and Va\djunec Bajri\'{c}, Irena and Matkovi\'{c}, Domagoj and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Jozinovi\'{c}, Antun}, year = {2019}, pages = {150-150}, keywords = {tomato biowaste, antioxidant potential, hot air drying, lyophilization}, isbn = {978-953-7005-66-5}, title = {Influence of drying methods on nutritional composition and antioxidative potential of tomato biowaste}, keyword = {tomato biowaste, antioxidant potential, hot air drying, lyophilization}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska; Tuzla, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font