Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1029030

Krom, nikal i mangan – toksične tvari koje može sadržavati posuđe i pribor od nehrđajućeg čelika


Šabarić, Jasenka; Barušić, Lidija; Galić, Antonija, Krivohlavek, Adela
Krom, nikal i mangan – toksične tvari koje može sadržavati posuđe i pribor od nehrđajućeg čelika // 16. konferencija medicinskih sestara i tehničara i 2. konferencija zdravstvenih profesija "Povezivanje obrazovanja i najbolje prakse" / Lučanin, Damir ; Pavić, Jadranka (ur.).
Zagreb: Zdravstveno veleučilište Zagreb, 2017. str. 92-92 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 1029030 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Krom, nikal i mangan – toksične tvari koje može sadržavati posuđe i pribor od nehrđajućeg čelika
(Chromium, Nickel and Manganese - Toxic substances that can contain stainless steel cookware and utensils)

Autori
Šabarić, Jasenka ; Barušić, Lidija ; Galić, Antonija, Krivohlavek, Adela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
16. konferencija medicinskih sestara i tehničara i 2. konferencija zdravstvenih profesija "Povezivanje obrazovanja i najbolje prakse" / Lučanin, Damir ; Pavić, Jadranka - Zagreb : Zdravstveno veleučilište Zagreb, 2017, 92-92

Skup
16. konferencija medicinskih sestara i tehničara i 2. konferencija zdravstvenih profesija "Povezivanje obrazovanja i najbolje prakse"

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 20.03.2017. - 21.03.2017

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
posuđe, pribor, krom, nikal i mangan
(cookware, utensils, chromium, nickel and manganese)

Sažetak
Cilj: Današnje tržište preplavljeno je bogatom ponudom posuđa, pribora i uređaja koji dolaze u neposredan dodir s hranom, a izrađeni su od različitih vrsta materijala. Posuđe na tržištu ne bi smjelo otpuštati u hranu štetne sastojke koji mogu ugroziti zdravlje i sigurnost potrošača te uzrokovati promjene u sastavu i organoleptičkim svojstvima hrane. Kod posuđa od nehrđajućeg čelika važan je faktor način proizvodnje, kao i omjer metala i slitina, jer mogu utjecati na kvalitetu i karakteristike nehrđajućeg čelika. Radi poboljšanja svojstava i otpornosti prema koroziji nehrđajućem se čeliku dodaju krom, nikal i mangan. Ovi elementi dopušteni su u proizvodnji, no količine njihova otpuštanja u hranu ograničene su zbog potencijalno štetnog učinka. Metode: Ispitivanje specifične migracije kroma, nikla i mangana provedeno je na 80 uzoraka posuđa i pribora od nehrđajućeg čelika. Uzorci su snimani tehnikom induktivno spregnute plazme s masenim detektorom (ICP-MS) u skladu sa zahtjevima Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti materijala i predmeta koji dolaze u neposredan dodir s hranom (NN 125/2009). Rezultati: Kvantificirane su vrijednosti specifične migracije kroma u količini od 0, 01 do 2, 92 mg/l, nikla od 0, 01 do 7, 16 mg/l i mangana od 0, 01 do 1, 57 mg/l. Najveća dozvoljena količina specifične migracije kroma, nikla i mangana ne smije iznositi za svaki pojedini metal više od 0, 1 mg/l. Od 80 ispitanih uzoraka 18 (22, 5 %) nije zadovoljilo zakonski postavljene kriterije. Zaključak: Dobivene povećane količina kroma, nikla i mangana mogu potencijalno predstavljati rizik za zdravlje ljudi, poglavito kad su u pitanju rizične skupine kao što su osobe sklone alergijama i mala djeca. Kumulativni efekt kroz duži period može rezultirati toksičnim učinkom na pojedine organe. Negativan učinak može biti potaknut određenom vrstom hrane kao rizičnim faktorom. Zbog interesa zaštite potrošača nužno je provoditi sustavnu kontrolu tržišta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lidija Barušić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šabarić, Jasenka; Barušić, Lidija; Galić, Antonija, Krivohlavek, Adela
Krom, nikal i mangan – toksične tvari koje može sadržavati posuđe i pribor od nehrđajućeg čelika // 16. konferencija medicinskih sestara i tehničara i 2. konferencija zdravstvenih profesija "Povezivanje obrazovanja i najbolje prakse" / Lučanin, Damir ; Pavić, Jadranka (ur.).
Zagreb: Zdravstveno veleučilište Zagreb, 2017. str. 92-92 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
Šabarić, J., Barušić, L. & Galić, Antonija, Krivohlavek, Adela (2017) Krom, nikal i mangan – toksične tvari koje može sadržavati posuđe i pribor od nehrđajućeg čelika. U: Lučanin, D. & Pavić, J. (ur.)16. konferencija medicinskih sestara i tehničara i 2. konferencija zdravstvenih profesija "Povezivanje obrazovanja i najbolje prakse".
@article{article, author = {\v{S}abari\'{c}, Jasenka and Baru\v{s}i\'{c}, Lidija}, year = {2017}, pages = {92-92}, keywords = {posu\dje, pribor, krom, nikal i mangan}, title = {Krom, nikal i mangan – toksi\v{c}ne tvari koje mo\v{z}e sadr\v{z}avati posu\dje i pribor od nehr\djaju\'{c}eg \v{c}elika}, keyword = {posu\dje, pribor, krom, nikal i mangan}, publisher = {Zdravstveno veleu\v{c}ili\v{s}te Zagreb}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}abari\'{c}, Jasenka and Baru\v{s}i\'{c}, Lidija}, year = {2017}, pages = {92-92}, keywords = {cookware, utensils, chromium, nickel and manganese}, title = {Chromium, Nickel and Manganese - Toxic substances that can contain stainless steel cookware and utensils}, keyword = {cookware, utensils, chromium, nickel and manganese}, publisher = {Zdravstveno veleu\v{c}ili\v{s}te Zagreb}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font