Pregled bibliografske jedinice broj: 1029000
ANTIMIKROBNA REZISTENCIJA APATOGENIH BAKTERIJA U HRANI ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA
ANTIMIKROBNA REZISTENCIJA APATOGENIH BAKTERIJA U HRANI ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA // Zbornik radova Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Veterinarski dani 2019 / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; Hrvatski veterinarski institut, 2019. str. 239-245 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1029000 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ANTIMIKROBNA REZISTENCIJA APATOGENIH BAKTERIJA U HRANI ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA
(ANTIMICROBIAL RESISTANCE OF APATHOGENIC BACTERIA FROM FOOD OF ANIMAL ORIGIN)
Autori
Zdolec, Nevijo ; Kiš, Marta ; Mikuš, Tomislav ; Zadravec, Manuela ; Ostović, Mario ; Dobranić, Vesna ; Kozačinski, Lidija ; Cvrtila, Željka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Veterinarski dani 2019
/ Harapin, Ivica - Zagreb : Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; Hrvatski veterinarski institut, 2019, 239-245
Skup
Veterinarski dani 2019
Mjesto i datum
Primošten, Hrvatska, 23.10.2019. - 26.10.2019
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
hrana životinjskog podrijetla, apatogene bakterije, antimikrobna rezistencija
(food of animal origin, non-pathogenic bacteria, antimicrobial resistance)
Sažetak
Pojava antimikrobne rezistencije (AMR) posljednjih je desetljeća među vodećim javnozdravstvenim problemima u svijetu. Genezu njenog razvoja nalazimo u nekritičkoj primjeni antibiotika u poljoprivredi, akvakulturi, veterinarskoj i humanoj medicini. Kontrola, nadzor i smanjenje ove javnozdravstvene prijetnje mora se temeljiti na sveobuhvatnom pristupu u okviru koncepta Jednog zdravlja (One Health), odnosno Jednog Poljoprivredno-Prehrambenog zdravlja (One Agri-Food Health). U tom smislu doprinos nepatogene mikroflore iz hrane životinjskog podrijetla u prijenosu antimikrobne rezistencije kroz prehrambeni lanac nije u potpunosti poznat. Naime, problem antimikrobne rezistencije se razumljivo veže uz patogene bakterije i uzročnike zoonoza, dok područje istraživanja antimikrobne rezistencije apatogene mikroflore nije sagledano kroz lanac hrane. Naša dosadašnja istraživanja obuhvatila su ispitivanja osjetljivosti/otpornosti bakterija mliječne kiseline (uključujući enterokoka) i koagulaza-negativnih stafilokoka iz hrane životinjskog podrijetla, a dio rezultata se prikazuje ovim predavanjem.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
Napomena
Rad je prezentirala Marta Kiš, dr. med. vet.
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Mikuš
(autor)
Nevijo Zdolec
(autor)
Željka Cvrtila
(autor)
Lidija Kozačinski
(autor)
Manuela Zadravec
(autor)
Vesna Dobranić
(autor)
Mario Ostović
(autor)
Marta Kiš
(autor)