Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1029000

ANTIMIKROBNA REZISTENCIJA APATOGENIH BAKTERIJA U HRANI ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA


Zdolec, Nevijo; Kiš, Marta; Mikuš, Tomislav; Zadravec, Manuela; Ostović, Mario; Dobranić, Vesna; Kozačinski, Lidija; Cvrtila, Željka
ANTIMIKROBNA REZISTENCIJA APATOGENIH BAKTERIJA U HRANI ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA // Zbornik radova Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Veterinarski dani 2019 / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; Hrvatski veterinarski institut, 2019. str. 239-245 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1029000 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ANTIMIKROBNA REZISTENCIJA APATOGENIH BAKTERIJA U HRANI ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA
(ANTIMICROBIAL RESISTANCE OF APATHOGENIC BACTERIA FROM FOOD OF ANIMAL ORIGIN)

Autori
Zdolec, Nevijo ; Kiš, Marta ; Mikuš, Tomislav ; Zadravec, Manuela ; Ostović, Mario ; Dobranić, Vesna ; Kozačinski, Lidija ; Cvrtila, Željka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Veterinarski dani 2019 / Harapin, Ivica - Zagreb : Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; Hrvatski veterinarski institut, 2019, 239-245

Skup
Veterinarski dani 2019

Mjesto i datum
Primošten, Hrvatska, 23.10.2019. - 26.10.2019

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
hrana životinjskog podrijetla, apatogene bakterije, antimikrobna rezistencija
(food of animal origin, non-pathogenic bacteria, antimicrobial resistance)

Sažetak
Pojava antimikrobne rezistencije (AMR) posljednjih je desetljeća među vodećim javnozdravstvenim problemima u svijetu. Genezu njenog razvoja nalazimo u nekritičkoj primjeni antibiotika u poljoprivredi, akvakulturi, veterinarskoj i humanoj medicini. Kontrola, nadzor i smanjenje ove javnozdravstvene prijetnje mora se temeljiti na sveobuhvatnom pristupu u okviru koncepta Jednog zdravlja (One Health), odnosno Jednog Poljoprivredno-Prehrambenog zdravlja (One Agri-Food Health). U tom smislu doprinos nepatogene mikroflore iz hrane životinjskog podrijetla u prijenosu antimikrobne rezistencije kroz prehrambeni lanac nije u potpunosti poznat. Naime, problem antimikrobne rezistencije se razumljivo veže uz patogene bakterije i uzročnike zoonoza, dok područje istraživanja antimikrobne rezistencije apatogene mikroflore nije sagledano kroz lanac hrane. Naša dosadašnja istraživanja obuhvatila su ispitivanja osjetljivosti/otpornosti bakterija mliječne kiseline (uključujući enterokoka) i koagulaza-negativnih stafilokoka iz hrane životinjskog podrijetla, a dio rezultata se prikazuje ovim predavanjem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina

Napomena
Rad je prezentirala Marta Kiš, dr. med. vet.



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Zdolec, Nevijo; Kiš, Marta; Mikuš, Tomislav; Zadravec, Manuela; Ostović, Mario; Dobranić, Vesna; Kozačinski, Lidija; Cvrtila, Željka
ANTIMIKROBNA REZISTENCIJA APATOGENIH BAKTERIJA U HRANI ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA // Zbornik radova Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Veterinarski dani 2019 / Harapin, Ivica (ur.).
Zagreb: Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; Hrvatski veterinarski institut, 2019. str. 239-245 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Zdolec, N., Kiš, M., Mikuš, T., Zadravec, M., Ostović, M., Dobranić, V., Kozačinski, L. & Cvrtila, Ž. (2019) ANTIMIKROBNA REZISTENCIJA APATOGENIH BAKTERIJA U HRANI ŽIVOTINJSKOG PODRIJETLA. U: Harapin, I. (ur.)Zbornik radova Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Veterinarski dani 2019.
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo and Ki\v{s}, Marta and Miku\v{s}, Tomislav and Zadravec, Manuela and Ostovi\'{c}, Mario and Dobrani\'{c}, Vesna and Koza\v{c}inski, Lidija and Cvrtila, \v{Z}eljka}, editor = {Harapin, I.}, year = {2019}, pages = {239-245}, keywords = {hrana \v{z}ivotinjskog podrijetla, apatogene bakterije, antimikrobna rezistencija}, title = {ANTIMIKROBNA REZISTENCIJA APATOGENIH BAKTERIJA U HRANI \v{Z}IVOTINJSKOG PODRIJETLA}, keyword = {hrana \v{z}ivotinjskog podrijetla, apatogene bakterije, antimikrobna rezistencija}, publisher = {Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu ; Hrvatski veterinarski institut}, publisherplace = {Primo\v{s}ten, Hrvatska} }
@article{article, author = {Zdolec, Nevijo and Ki\v{s}, Marta and Miku\v{s}, Tomislav and Zadravec, Manuela and Ostovi\'{c}, Mario and Dobrani\'{c}, Vesna and Koza\v{c}inski, Lidija and Cvrtila, \v{Z}eljka}, editor = {Harapin, I.}, year = {2019}, pages = {239-245}, keywords = {food of animal origin, non-pathogenic bacteria, antimicrobial resistance}, title = {ANTIMICROBIAL RESISTANCE OF APATHOGENIC BACTERIA FROM FOOD OF ANIMAL ORIGIN}, keyword = {food of animal origin, non-pathogenic bacteria, antimicrobial resistance}, publisher = {Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu ; Hrvatski veterinarski institut}, publisherplace = {Primo\v{s}ten, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font