Pregled bibliografske jedinice broj: 1028457
Sinergijski učinak meda i antibiotika na klinički značajne bakterije višestruko otporne na antibiotike
Sinergijski učinak meda i antibiotika na klinički značajne bakterije višestruko otporne na antibiotike, 2019., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Biološki odsjek, Zagreb
CROSBI ID: 1028457 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sinergijski učinak meda i antibiotika na klinički značajne bakterije višestruko otporne na antibiotike
(THE SYNERGISTIC EFFECT OF HONEY AND ANTIBIOTICS ON CLINICALLY SIGNIFICANT BACTERIA DISPLAYING MULTIPLE ANTIBIOTIC RESISTANCE)
Autori
Antonia Ivešić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet, Biološki odsjek
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2019
Stranica
66
Mentor
Ibrahimagić, Amir ; Černi, Silvija
Ključne riječi
anitmikrobna tvar ; antibiotska otpornost ; terapija
(antibiotic resistance ; antimicrobial agent ; therapy)
Sažetak
U današnje vrijeme raste broj klinički značajnih bakterija koje pokazuju višestruku otpornost na antibiotike. Istraživanja ukazuju na antimikrobni učinak meda, temeljen na fizikalno-kemijskim svojstvima i kemijskom sastavu meda. Hipoteza rada je da med povećava osjetljivost na antibiotike kod bakterija kojima je antibiogramom potvrđena višestruka otpornost. Svrha istraživanja je potvrditi antibakterijsko djelovanje bagremovog, kaduljinog, lipovog i livadskog meda. Antibakterijski potencijal ovih medova testiran je na osam bakterija: Acinetobacter baumanni, Citrobacter freundii, Enterobacter sakazakii, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis, Providentia rettgeri i Pseudomonas aeruginosa. Nakon analize antibiograma, uzorci su tretirani različitim koncentracijama meda te je svakoj vrsti meda, metodom razrjeđenja, utvrđena minimalna inhibitorna i minimalna baktericidna koncentracija. Nakon tretmana medom, ponovljen je antibiogram, zbog usporedbe rezultata antibiograma prije i nakon djelovanja meda. Mjerenjem zona inhibicije, jako antimikrobno djelovanje pokazali su med bagrema i kadulje u sinergizmu s antibiotikom sulfometoksazol-trimetoprim, no statistički značajni rezultati mjerenja zona inhibicije prije i nakon tretmana ispitivanim vrstama meda, pokazali su se jedino rezultati kod bakterije P. mirabilis, a analizom je utvrđeno kako med kadulje i livade imaju najveći utjecaj na porast inhibicijskih zona antibiotika. Istraživanje ukazuje da med može postati antimikrobno sredstvo, međutim, nepredvidiva i nestandardizirana antibakterijska aktivnost meda otežava njegovu primjenu kao antimikrobnog agensa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Profili:
Silvija Černi
(mentor)