Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1028343

Optimizacija procesa proizvodnje i karakterizacija voćnog vina od kruške


Husnjak, Bruno
Optimizacija procesa proizvodnje i karakterizacija voćnog vina od kruške, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1028343 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimizacija procesa proizvodnje i karakterizacija voćnog vina od kruške
(Optimisation of Fermentation Process and Characterisation of Pear Fruit Wine)

Autori
Husnjak, Bruno

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
22.10

Godina
2019

Stranica
47

Mentor
Velić, Darko ; Bušić, Valentina

Ključne riječi
voćno vino od kruške ; kontrolirana fermentacija ; jabučno-mliječna fermentacija ; ukupni polifenoli
(Fruit wine ; pear wine ; controlled fermentation ; malolactic fermentation ; total polyphenols)

Sažetak
Cilj rada bio je istražiti utjecaj različitih vinskih kvasaca, sa i bez dodatka pektolitičkog enzima, na kinetiku fermentacije, fizikalno- kemijska svojstva, boju te udio ukupnih polifenola u soku/vinu od kruške iz ekološkog uzgoja. Istraživanje je provedeno u malom i poluindustijskom mjerilu. Tijekom alkoholne fermentacije (AF) u malom mjerilu praćena je kinetika fermentacije za dva komercijalno dostupna enološka kvasca (Uvaferm BDX i Cross Evolution), sa i bez dodatka komercijalnog pektolitičkog enzima (Lallzym OE). U sustavu za fermentaciju vina u poluindustrijskom mjerilu provedena je kontrolirana fermentacija (KF) soka od kruške te je provedena i kontrolirana jabučno- mliječna fermentacija (JMF). Za jabučno-mliječnu fermentaciju vina od kruške primijenila se (komercijalno dostupna) čista kultura bakterije mliječne kiseline (BMK) Oenococcus oeni uz uspostavljenje temperaturnog optimuma. Rezultati istraživanja pokazali su kako odabrani kvasci Uvaferm BDX i Cross Evolution uspješno provode fermentaciju soka od kruške. Primjenom kvasca Uvafem BDX-a postignuta je veća specifična brzina fermentacije. U uzorcima s dodatkom pektolitičkog enzima Lallzym OE zabilježena je veća specifična brzina fermentacije te veći udio ukupnih polifenola u odnosu na ostale uzorke voćnog vina od kruške. Potaknutom jabučno-mliječnom fermentacijom smanjila se koncentracija jabučne kiseline što je rezultiralo poboljšanim senzornim svojstvima tako proizvedenog voćnog vina od kruške.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Darko Velić (mentor)

Avatar Url Valentina Bušić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Husnjak, Bruno
Optimizacija procesa proizvodnje i karakterizacija voćnog vina od kruške, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Husnjak, B. (2019) 'Optimizacija procesa proizvodnje i karakterizacija voćnog vina od kruške', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Husnjak, Bruno}, year = {2019}, pages = {47}, keywords = {vo\'{c}no vino od kru\v{s}ke, kontrolirana fermentacija, jabu\v{c}no-mlije\v{c}na fermentacija, ukupni polifenoli}, title = {Optimizacija procesa proizvodnje i karakterizacija vo\'{c}nog vina od kru\v{s}ke}, keyword = {vo\'{c}no vino od kru\v{s}ke, kontrolirana fermentacija, jabu\v{c}no-mlije\v{c}na fermentacija, ukupni polifenoli}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Husnjak, Bruno}, year = {2019}, pages = {47}, keywords = {Fruit wine, pear wine, controlled fermentation, malolactic fermentation, total polyphenols}, title = {Optimisation of Fermentation Process and Characterisation of Pear Fruit Wine}, keyword = {Fruit wine, pear wine, controlled fermentation, malolactic fermentation, total polyphenols}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font