Pregled bibliografske jedinice broj: 1027478
Utjecaj gnojidbe na morfološka svojstva, prinos i nutritivnu vrijednost populacija bamije
Utjecaj gnojidbe na morfološka svojstva, prinos i nutritivnu vrijednost populacija bamije, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1027478 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj gnojidbe na morfološka svojstva, prinos i nutritivnu vrijednost populacija bamije
(Influence of fertilization on morphological properties, yield and nutritional value of bamia population)
Autori
Betlach, Sara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2019
Stranica
34
Mentor
Radman, Sanja
Ključne riječi
bamija, populacije, gnojidbeni tretmani, morfološka svojstva, vitamin C
(okra, populations, fertilization treatments, morphological properties, vitamin C)
Sažetak
Bamija (Abelmoschus esculentus L.) je suptropska povrtna kultura, koja se ljeti uspješno može uzgajati u uvjetima kontinentalne Hrvatske. Kao povrće konzumiraju se mladi plodovi koji se berbu svakih 3 do 5 dana. Iako se radi o nutritivno visokovrijednoj te ljekovitoj namirnici bamija se rijetko uzgaja u Republici Hrvatskoj te postoji vrlo malo istraživanja vezanih uz sortiment i tehnologiju uzgoja. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj različitih genotipa te gnojidbenih tretmana na osnovna morfološka svojstva, prinos i količinu vitamina C mladih plodova bamije. Gnojidbe su uključivale komercijalno 'Siforga' gnojivo, biljne tradicionalne preparate ne bazi koprive i gaveza, zatim mineralno gnojivo NPK 7-20-30 te kontrolnu varijantu bez primjene gnojiva. Različiti genotip predstavljale su 3 populacije prikupljene na 2 lokacije u Republici Hrvatskoj. Interakcijama tih dvaju faktora nastojao se utvrditi utjecaj na morfološka svojstva bamije (masa, dužina i širina ploda, broj plodova po biljci), tržni prinos i udio netržnih plodova te količinu vitamina C u plodu. Najmanje pogodna populacija za uzgoj se ispostavila populacija 3 zbog svoj slabog prinosa i male količine vitamina C, dok populacija 2 posjeduje najbolje karakteristike za uzgoj (broj plodova po biljci, količina vitamina C i tržni prinos ploda).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)