Pregled bibliografske jedinice broj: 1027153
Okolišno prihvatljiva proizvodnja povrća
Okolišno prihvatljiva proizvodnja povrća. Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019 (prirucnik)
CROSBI ID: 1027153 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Okolišno prihvatljiva proizvodnja povrća
(Environmentally friendly vegetables production)
Autori
Vinković, Tomislav ; Popović, Brigita ; Stošić, Miro ; Lončarić, Zdenko ; Kristek, Suzana ; Ivezić, Vladimir ; Tkalec Kojić, Monika ; Jović, Jurica ; Ravnjak, Boris
Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, prirucnik, znanstvena
Izdavač
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2019
Stranica
48
ISBN
978-953-7871-82-6
Ključne riječi
povrće ; okoliš ; održivost ; proizvodnja ; tlo
(vegetable ; environment ; sustainability ; production ; soil)
Sažetak
Priručnik Okolišno prihvatljiva proizvodnja povrća važna je cjelina u prikazu utjecaja poljoprivrede na okoliš i proizvodnju hrane u okviru Interreg IPA CBC projekta Utjecaj dobre poljoprivredne prakse na zaštitu okoliša u pograničnom području. Projekt IMPACT-ENVI osmišljen je u svrhu poticanja svijesti i interesa zajednice za revitalizaciju i unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje, zaštite okoliša i kvalitete hrane. Osnovni je cilj projekta spriječiti glavne probleme onečišćenja iz poljoprivrede u prekograničnoj regiji podizanjem svijesti ciljanih skupina, educiranjem proizvođača i prihvaćanjem dobre poljoprivredne prakse. Glavne su ciljane skupine svi dionici poljoprivrednoga sektora: poljoprivredni proizvođači, studenti i učenici poljoprivrednih struka, poljoprivredne savjetodavne službe, profesori i znanstvenici u poljoprivredi i povezanim granama. Cilj projektnoga tima pri realizaciji ovog priručnika bio je opisati sve aspekte okolišno prihvatljive proizvodnje povrća, što podrazumijeva potanki opis svih čimbenika koji na tu proizvodnju utječu. Priručnik je podijeljen u pet dijelova, od kojih svaki obuhvaća po jedan aspekt okolišno prihvatljive proizvodnje povrća. U prvome poglavlju autori nas upoznaju s općenitim ciljevima okolišno prihvatljive proizvodnje povrća uz egzaktne primjere takve proizvodnje koji bi se trebali primijeniti u praksi. Nadalje, uvodno poglavlje opisuje sve tehnološke mjere i metode potrebne za ostvarenje krajnjega cilja – održive i okolišno prihvatljive proizvodnje. U drugome poglavlju govori se o pogodnosti tala za proizvodnju povrća, gnojidbi povrća te legislativi u vezi s tom problematikom. Treće poglavlje obuhvaća svojstva tla i načela gnojidbe, dok se u četvrtome govori o agrotehnici u proizvodnji povrća. Posebna pozornost posvećena je mikrobiološkome aspektu u proizvodnji povrća, pa nas tako autori u petome poglavlju upoznaju s prednostima primjene mikrobioloških pripravaka u proizvodnji povrća.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
HR-RS182
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Miro Stošić
(autor)
Vladimir Ivezić
(autor)
Suzana Kristek
(autor)
Monika Tkalec Kojić
(autor)
Tomislav Vinković
(autor)
Zdenko Lončarić
(autor)
Jurica Jović
(autor)
Brigita Popović
(autor)
Boris Ravnjak
(autor)