Pregled bibliografske jedinice broj: 1026879
Utjecaj sušenja na kemijske i fizikalne karakteristike chia sjemenki
Utjecaj sušenja na kemijske i fizikalne karakteristike chia sjemenki, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1026879 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sušenja na kemijske i fizikalne karakteristike chia sjemenki
(The impact of drying on chemical and physical characteristics of chia seeds)
Autori
Bedeniković, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2019
Stranica
33
Mentor
Krička, Tajana
Ključne riječi
Chia, sjemenke, sušenje, kemijska svojstva, fizikalna svojstva
(Chia, seeds, drying, chemical properties, physical properties)
Sažetak
Usnatice (Lamiaceae) biljke su koje se sve više koriste u prehrani ljudi i životinja. Jedna je od vrsta porodice usnatica biljka Chia (Salvia hispanica L.). Vrlo često nazivamo je „super hrana“ zbog svojih fizikalno-kemijskih svojstava. Uglavnom se uzgaja radi sjemenja koje sadrži 25-35% ulja. Sjeme se može koristiti sirovo ; samljeveno ili cjelovito. Nakon berbe, važno je pravilno doraditi i uskladištiti sjeme kako bi zadržalo svoja kemijska i fizikalna svojstva do uporabe. U postupku dorade sjemena najznačajniji je postupak dorade sušenjem. Proces sušenja podrazumijeva smanjenje vlažnosti na ravnotežnu vrijednost čime mu se produljuje upotrebna vrijednost. Ovaj rad prikazuje rezultate promjena kemijskih i fizikalnih karakteristika BIO i konvencionalnih chia sjemenki iz Paragvaja. Prikupljenim uzorcima odredit će se kemijski sastav i fizikalne karakteristike prije i nakon postupka dorade. Postupak dorade sjemenja obuhvaća konvekcijsko sušenje na tri temperature (50°C, 60°C i 70°C), te kondukcijsko sušenje na tri temperature (120°C, 130°C i 140°C). Nakon provedenih postupaka sušenja, svakom uzorku od kemijskih karakteristika odredit će se udio pepela, vlage, masti, vlakna i proteina te od fizikalnih karakteristika dimenzije (dužina, širina i debljina zrna).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)