Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1026879

Utjecaj sušenja na kemijske i fizikalne karakteristike chia sjemenki


Bedeniković, Mateja
Utjecaj sušenja na kemijske i fizikalne karakteristike chia sjemenki, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1026879 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sušenja na kemijske i fizikalne karakteristike chia sjemenki
(The impact of drying on chemical and physical characteristics of chia seeds)

Autori
Bedeniković, Mateja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2019

Stranica
33

Mentor
Krička, Tajana

Ključne riječi
Chia, sjemenke, sušenje, kemijska svojstva, fizikalna svojstva
(Chia, seeds, drying, chemical properties, physical properties)

Sažetak
Usnatice (Lamiaceae) biljke su koje se sve više koriste u prehrani ljudi i životinja. Jedna je od vrsta porodice usnatica biljka Chia (Salvia hispanica L.). Vrlo često nazivamo je „super hrana“ zbog svojih fizikalno-kemijskih svojstava. Uglavnom se uzgaja radi sjemenja koje sadrži 25-35% ulja. Sjeme se može koristiti sirovo ; samljeveno ili cjelovito. Nakon berbe, važno je pravilno doraditi i uskladištiti sjeme kako bi zadržalo svoja kemijska i fizikalna svojstva do uporabe. U postupku dorade sjemena najznačajniji je postupak dorade sušenjem. Proces sušenja podrazumijeva smanjenje vlažnosti na ravnotežnu vrijednost čime mu se produljuje upotrebna vrijednost. Ovaj rad prikazuje rezultate promjena kemijskih i fizikalnih karakteristika BIO i konvencionalnih chia sjemenki iz Paragvaja. Prikupljenim uzorcima odredit će se kemijski sastav i fizikalne karakteristike prije i nakon postupka dorade. Postupak dorade sjemenja obuhvaća konvekcijsko sušenje na tri temperature (50°C, 60°C i 70°C), te kondukcijsko sušenje na tri temperature (120°C, 130°C i 140°C). Nakon provedenih postupaka sušenja, svakom uzorku od kemijskih karakteristika odredit će se udio pepela, vlage, masti, vlakna i proteina te od fizikalnih karakteristika dimenzije (dužina, širina i debljina zrna).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tajana Krička (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bedeniković, Mateja
Utjecaj sušenja na kemijske i fizikalne karakteristike chia sjemenki, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Bedeniković, M. (2019) 'Utjecaj sušenja na kemijske i fizikalne karakteristike chia sjemenki', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bedenikovi\'{c}, Mateja}, year = {2019}, pages = {33}, keywords = {Chia, sjemenke, su\v{s}enje, kemijska svojstva, fizikalna svojstva}, title = {Utjecaj su\v{s}enja na kemijske i fizikalne karakteristike chia sjemenki}, keyword = {Chia, sjemenke, su\v{s}enje, kemijska svojstva, fizikalna svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bedenikovi\'{c}, Mateja}, year = {2019}, pages = {33}, keywords = {Chia, seeds, drying, chemical properties, physical properties}, title = {The impact of drying on chemical and physical characteristics of chia seeds}, keyword = {Chia, seeds, drying, chemical properties, physical properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font