Pregled bibliografske jedinice broj: 1026785
UTJECAJ KLIMATSKIH PROMJENA NA BIORAZNOLIKOST SLATKOVODNIH KUKACA
UTJECAJ KLIMATSKIH PROMJENA NA BIORAZNOLIKOST SLATKOVODNIH KUKACA, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, ZAgreb
CROSBI ID: 1026785 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ KLIMATSKIH PROMJENA NA BIORAZNOLIKOST SLATKOVODNIH KUKACA
(THE IMPACT OF CLIMATE CHANGE ON BIODIVERSITY OF FRESHWATER INSECTS)
Autori
Marko Marić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
ZAgreb
Datum
20.09
Godina
2019
Stranica
20
Mentor
Ivković, Marija
Ključne riječi
Temperatura vode, brojnost, gubitak vrsta
(Water temperature, Abundance, loss of species)
Sažetak
Vode na kopnu čine 0.8 % površine Zemlje, ali su stanište za otprilike 10 % poznatih vrsta čija je bioraznolikost stavljena na rizik u globalnoj razini. Veliku većinu takvih staništa sačinjavaju slatkovodni kukci. Najčesće susrećemo dvokrilce, vodencvjetove, vretenca, obalčare, polukrilce, muljare, tulare, opnokrilce, kornjaše i leptire. Oni su pod utjecajem abiotičkih uvjeta koji odražavaju gradijente širine, temperature i vlage te kemijskih karakteristika zraka i tla.Vodeni biomi se razlikuju po veličini, dubini, brzini protoka i morskom utjecaju (npr. jezera, potoci, rijeke, ušća). Uvjeti okoline nisu statični, već se mijenjaju sezonski i godišnje. Mnogi kukci imaju u velikoj mjeri neočekivanu fiziološku sposobnost za borbu s ekstremnim temperaturama i relativnom vlažnošću u najtežim ekosustavima planeta. Mnoge vrste pokazuju najmanje ograničenu homeostatsku sposobnost (tj. sposobnost reguliranja unutarnje temperature i sadržaja vode). Neke su vrste sposobne brzo regulirati tjelesnu toplinu ili sadržaj vode kontrakcijom mišića, uzdizanjem tijela iznad vrućih površina, traženjem sjene ili iskopavanjem. Biološka invazija vrsta toplijih područja, povišena koncentracija hranjivih tvari u vodama uslijed jačega ispiranja s kopna, povećana primarna produkcija i ostali poremećaji u hranidbenim lancima, pojačana eutrofikacija te smanjena koncentracija kisika u vodama su samo neki od poremećaja s kojima će se takvi ekosustavi u budućnosti boriti. Pred slatkovodnim ekosustavima dolazi velik izazov suprostavljanju klimatskim promjenama koje se događaju zadnjih 100 godina, a i nastavaljaju sve većim intezitetom kroz neodređeni period pod pretpostavkom povećanja temperature za 4 °C, abiotskog čimbenika na koji su kukci najviše osjetljivi.
Izvorni jezik
Hrvatski