Pregled bibliografske jedinice broj: 1025926
“Zavod u malom” na otoku Rabu – prevencijom do sigurnijeg turizma
“Zavod u malom” na otoku Rabu – prevencijom do sigurnijeg turizma // Drugi znanstveno-stručni kongres "Lječilišni turizam i prirodni ljekoviti činitelji" / Cattunar, Albert (ur.).
Rijeka: Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, 2019. str. 37-48 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 1025926 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
“Zavod u malom” na otoku Rabu – prevencijom do sigurnijeg turizma
(“Small institute” on the island Rab - prevention to safer tourism)
Autori
Glažar Ivče, Daniela ; Čapo, Nedeljka ; Mišić, Vladimir ; Rimac, Vladimir ; Majstorović, Suzana ; Rončević, Dobrica ; Cattunar, Albert ; Vukić Lušić, Darija ; Cenov, Arijana ; Tomić Linšak, Dijana ; Linšak, Željko ; Mićović, Vladimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Drugi znanstveno-stručni kongres "Lječilišni turizam i prirodni ljekoviti činitelji"
/ Cattunar, Albert - Rijeka : Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, 2019, 37-48
Skup
2. znanstveno-stručni kongres "Lječilišni turizam i prirodni ljekoviti činitelji"
Mjesto i datum
Lopar, Hrvatska, 30.08.2019. - 01.09.2019
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
proaktivni pristup, dostupnost, kontinuiranost, prevencija
(proactive approach, availability, continuity, prevention)
Sažetak
Evaluacijom preventivnih aktivnosti na otoku Rabu postignuta je dostupnost, kontinuiranost i sveobuhvatnost preventivnih javnozdravstvenih usluga. U „Zavodu u malom“ kontinuirano se pruža preventivna zdravstvena skrb za stanovnike otoka Raba, iako ne smijemo zanemariti i izrazito sezonski karakter rada Ispostave u pružanju zdravstveno-ekoloških i higijensko-epidemioloških usluga čija je i izrazita specifičnost zdravstveni nadzor posebno onih koji pružaju razne ugostiteljsko- turističke usluge brojnim turistima. Prema načelu proaktivnog pristupa, značajno je unapređenje poslova na području higijensko- epidemiološkog nadzora subjekata u poslovanju s hranom. S epidemiološkog aspekta to istovremeno znači unapređenje preventivnih mjera za zarazne bolesti. Gotovo svi aspekti ekologije vezani za zdravstvenu ekologiju prisutni su i u turističkim aktivnostima. Heterogenost, dinamičnost, sezonalnost i elastičnost turističke potražnje daju novu dimenziju utjecaja na okoliš, odnosno na zdravstvenu ekologiju. U „Zavodu u malom“ na otoku Rabu, provode se preventivne zdravstveno-ekološke usluge s ciljem zaštite zdravlja ljudi (praćenje, ocjenjivanje, prevencija i korekcija) vezano uz čimbenike okoliša (bioloških, kemijskih, fizikalnih itd.) s potencijalno štetnim djelovanjem u svim medijima okoliša koji s čovjekom dolaze u dodir - voda, namirnice, zrak, tlo itd. Upravo u javnom zdravstvu i mreži županijskih zavoda stoji odgovornost za očuvanje prirodnih ljekovitih činitelja, bez kojih ne može opstati lječilišni turizam. Dobra kvaliteta prirodnog okruženja pruža više pogodnosti za zdravlje i dobrobit ljudi, a samim tim i za zdravstveni turizam.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka,
Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci
Profili:
Vladimir Mićović
(autor)
Darija Vukić Lušić
(autor)
Željko Linšak
(autor)
Dijana Tomić Linšak
(autor)
Arijana Cenov
(autor)
Albert Cattunar
(autor)