Pregled bibliografske jedinice broj: 1025354
Morfološka karakterizacija sjemenki jagodastih voćnih vrsta
Morfološka karakterizacija sjemenki jagodastih voćnih vrsta // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 22 (2018), 3-4; 109-121 doi:10.33128/pc.22.3-4.4 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1025354 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Morfološka karakterizacija sjemenki jagodastih
voćnih vrsta
(Morphological characterization of berry fruits
seeds)
Autori
Skendrović Babojelić, Martina ; Zečević, Alma
Izvornik
Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva (1330-6626) 22
(2018), 3-4;
109-121
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
sjemenke, jagodaste voćne vrste, WinSEEDLE™ sustav, morfometrijska svojstva
(seeds, berry fruits, WinSEEDLE™ system, morphometric properties)
Sažetak
Veličina i svojstva sjemenki jagodastih voćnih vrsta važan su parametar koji utječe na iskoristivost sjemenki odnosno produkciju pojedinih kemijskih komponenti prilikom njihova iskorištavanja kao nusprodukta prerade plodova. Sjemenke manjih dimenzija potrebno je opisivati s što više parametara, a danas je to moguće računalno razvijenim metodama. Cilj rada bio je utvrditi masu, opisati i analizirati sjemenke jagodastih voćnih vrsta (jagoda, malina, kupina, ribiz, borovnica, ogrozd i josta) pomoću WinSEEDLE™ sustava, a na temelju morfometrijskih svojstava utvrditi razlike između pojedinih vrsta. Nakon provedenih istraživanja može se zaključiti da se jagodaste voćne vrste značajno razlikuju u izgledu kao i morfometrijskim svojstvima sjemenki. Najveća masa stotinu sjemenki utvrđena je kod bijelog ribiza, a najmanja kod šumske jagode i borovnice. Najveća projicirana površina te ravna duljina i ravna širina sjemenki utvrđena je kod bijelog ribiza, nešto manje vrijednosti utvrđene su kod kupine, a najmanje kod jagode. Analiza sjemenki pomoću novijih sofisticiranih metoda predstavlja značajan izvor podataka za dopunu istraživanja u vrednovanju vrsta i sorata. S obzirom da pojedine jagodaste voćne vrste sadrže dosta velik broj sjemenki koje uglavnom ostaju neiskorištene ili najčešće predstavljaju nusproizvod čak i otpad prilikom prerade plodova, rezultati ovakvih istraživanja mogu olakšati odabir pojedine vrste za određenu namjenu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)