Pregled bibliografske jedinice broj: 1024609
Zakonom neregulirani mikotoksini plijesni roda Aspergillus
Zakonom neregulirani mikotoksini plijesni roda Aspergillus, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1024609 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zakonom neregulirani mikotoksini plijesni roda Aspergillus
(Emerging Mycotoxins of Aspergillus spp. Fungi)
Autori
Prgić, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2019
Stranica
19
Mentor
Kovač, Tihomir
Ključne riječi
Aspergillus spp. ; sekundarni metabolizam ; mikotoksini ; zakonom neregulirani mikotoksini
(Aspergillus spp. ; secondary metabolism ; mycotoxins ; emerging mycotoxins)
Sažetak
Ovaj rad podijeljen je u dva dijela, prvi dio obrađuje značajke, građu i životni ciklus Aspergillus flavusa te njegovu povezanost s mikotoksinima. Drugi dio stavlja naglasak na neregulirane produkte sekundarnog metabolizma ove plijesni. Aspergillus flavus je plijesan iz roda Aspergillus te ga se može pronaći u obliku micelija, sklerocija i spora. Životni ciklus A. flavusa podrazumijeva dvije glavne faze: kolonizaciju biljnih ostataka u tlu i zarazu usjeva. Upravo sekundarni metabolizam Aspergillus flavus proizvodi mikotoksine, čiji su najvažniji predstavnici aflatoksini i čije su dozvoljene koncentracije u hrani i hrani za životinjsku ishranu regulirane zakonom. Količina mikotoksina koje proizvodi Aspergillus flavus ovisi i o vanjskim čimbenicima poput temperature i vlažnosti zraka, a na koje danas utjecaj imaju i globale klimatske promijene. Međutim, Aspergillus flavus je proizvođač i nekih produkata čije dopuštene koncentracije još uvijek nisu zakonski regulirane kao što su kordicepin, kojična kiselina, ciklopijazonična kiselina, felatunin A, emodin, heptelidična kiselina te gliokladična kiselina. Prema procjena FAO-a 25% hrane koja se proizvodi u svijetu kontaminirana je mikotoksinima to su sve razlozi zbog kojih je potrebno dodatno istraživati ovo područje i utjecaje raznih čimbenika na ove kontaminante.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija