Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1024609

Zakonom neregulirani mikotoksini plijesni roda Aspergillus


Prgić, Jelena
Zakonom neregulirani mikotoksini plijesni roda Aspergillus, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1024609 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zakonom neregulirani mikotoksini plijesni roda Aspergillus
(Emerging Mycotoxins of Aspergillus spp. Fungi)

Autori
Prgić, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2019

Stranica
19

Mentor
Kovač, Tihomir

Ključne riječi
Aspergillus spp. ; sekundarni metabolizam ; mikotoksini ; zakonom neregulirani mikotoksini
(Aspergillus spp. ; secondary metabolism ; mycotoxins ; emerging mycotoxins)

Sažetak
Ovaj rad podijeljen je u dva dijela, prvi dio obrađuje značajke, građu i životni ciklus Aspergillus flavusa te njegovu povezanost s mikotoksinima. Drugi dio stavlja naglasak na neregulirane produkte sekundarnog metabolizma ove plijesni. Aspergillus flavus je plijesan iz roda Aspergillus te ga se može pronaći u obliku micelija, sklerocija i spora. Životni ciklus A. flavusa podrazumijeva dvije glavne faze: kolonizaciju biljnih ostataka u tlu i zarazu usjeva. Upravo sekundarni metabolizam Aspergillus flavus proizvodi mikotoksine, čiji su najvažniji predstavnici aflatoksini i čije su dozvoljene koncentracije u hrani i hrani za životinjsku ishranu regulirane zakonom. Količina mikotoksina koje proizvodi Aspergillus flavus ovisi i o vanjskim čimbenicima poput temperature i vlažnosti zraka, a na koje danas utjecaj imaju i globale klimatske promijene. Međutim, Aspergillus flavus je proizvođač i nekih produkata čije dopuštene koncentracije još uvijek nisu zakonski regulirane kao što su kordicepin, kojična kiselina, ciklopijazonična kiselina, felatunin A, emodin, heptelidična kiselina te gliokladična kiselina. Prema procjena FAO-a 25% hrane koja se proizvodi u svijetu kontaminirana je mikotoksinima to su sve razlozi zbog kojih je potrebno dodatno istraživati ovo područje i utjecaje raznih čimbenika na ove kontaminante.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Kovač (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Prgić, Jelena
Zakonom neregulirani mikotoksini plijesni roda Aspergillus, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Prgić, J. (2019) 'Zakonom neregulirani mikotoksini plijesni roda Aspergillus', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Prgi\'{c}, Jelena}, year = {2019}, pages = {19}, keywords = {Aspergillus spp., sekundarni metabolizam, mikotoksini, zakonom neregulirani mikotoksini}, title = {Zakonom neregulirani mikotoksini plijesni roda Aspergillus}, keyword = {Aspergillus spp., sekundarni metabolizam, mikotoksini, zakonom neregulirani mikotoksini}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Prgi\'{c}, Jelena}, year = {2019}, pages = {19}, keywords = {Aspergillus spp., secondary metabolism, mycotoxins, emerging mycotoxins}, title = {Emerging Mycotoxins of Aspergillus spp. Fungi}, keyword = {Aspergillus spp., secondary metabolism, mycotoxins, emerging mycotoxins}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font