Pregled bibliografske jedinice broj: 1024423
Antibakterijska i antioksidativna aktivnost ekstrakata kore naranče (Citrus sinensis Osbeck cv. Washington navel) dobivenih ultrazvučnom ekstrakcijom
Antibakterijska i antioksidativna aktivnost ekstrakata kore naranče (Citrus sinensis Osbeck cv. Washington navel) dobivenih ultrazvučnom ekstrakcijom, 2019., diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek
CROSBI ID: 1024423 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antibakterijska i antioksidativna aktivnost
ekstrakata kore naranče (Citrus sinensis Osbeck
cv. Washington navel) dobivenih ultrazvučnom
ekstrakcijom
(ANTIBACTERIAL AND ANTIOXIDATIVE EFFECTS OF ORANGE
PEEL (Citrus sinensis Osbeck cv. Washington
navel) EXTRACTS OBTAINED ULTRASOUND ASSISTED
EXTRACTION)
Autori
Batrnek, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za biologiju
Mjesto
Osijek
Datum
12.07
Godina
2019
Stranica
52
Mentor
Pavić, Valentina
Ključne riječi
kora naranče ; antioksidacijska i antibakterijska aktivnost ; ultrazvučna ekstrakcija
(orange peel ; antioxidative and antibacterial effect ; ultrasound-assisted extraction)
Sažetak
Kora naranče sadržava različite fitokemikalije kao što su triterpeni, glikozidi te flavonoidi od kojih su većina antioksidativnog djelovanja. U današnje vrijeme sve više dolazi do iskorištavanja tvari koje se nalaze u kori naranče te je potrebno odrediti optimalne uvjete za najveći prinos tijekom ekstrakcije. Cilj ovog istraživanja je rada utvrditi kako različiti uvjeti ultrazvučne ekstrakcije uzoraka kore naranče (Citrus sinensis Osbeck cv.Washington navel) utječu na ukupnu antibakterijsku i antioksidativnu aktivnost određivanjem ukupne koncentracije fenolnih spojeva, ukupne antioksidacijske te antibakterijske aktivnosti na Gram - pozitivne i Gram - negativne humane patogene. U provedenom istraživanju određen je ukupan sadržaj fenolnih spojeva te ukupna antioksidacijska i antibakterijska aktivnost. Rezultati su pokazali da omjer otapalo-biljna tvar ima utjecaj na sadržaj fenolnih spojeva, a da uz navedeni omjer i temperatura ima utjecaj na ukupnu antioksidacijsku aktivnost. Na smanjenje antibakterijske aktivnosti utjecaj ima veća koncentracija etanola prilikom ultrazvučne ekstrakcije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-9909 - Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda biljnoga podrijetla (ByProExtract) (Jokić, Stela, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju
Profili:
Valentina Pavić
(mentor)