Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1024423

Antibakterijska i antioksidativna aktivnost ekstrakata kore naranče (Citrus sinensis Osbeck cv. Washington navel) dobivenih ultrazvučnom ekstrakcijom


Batrnek, Katarina
Antibakterijska i antioksidativna aktivnost ekstrakata kore naranče (Citrus sinensis Osbeck cv. Washington navel) dobivenih ultrazvučnom ekstrakcijom, 2019., diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek


CROSBI ID: 1024423 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antibakterijska i antioksidativna aktivnost ekstrakata kore naranče (Citrus sinensis Osbeck cv. Washington navel) dobivenih ultrazvučnom ekstrakcijom
(ANTIBACTERIAL AND ANTIOXIDATIVE EFFECTS OF ORANGE PEEL (Citrus sinensis Osbeck cv. Washington navel) EXTRACTS OBTAINED ULTRASOUND ASSISTED EXTRACTION)

Autori
Batrnek, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Odjel za biologiju

Mjesto
Osijek

Datum
12.07

Godina
2019

Stranica
52

Mentor
Pavić, Valentina

Ključne riječi
kora naranče ; antioksidacijska i antibakterijska aktivnost ; ultrazvučna ekstrakcija
(orange peel ; antioxidative and antibacterial effect ; ultrasound-assisted extraction)

Sažetak
Kora naranče sadržava različite fitokemikalije kao što su triterpeni, glikozidi te flavonoidi od kojih su većina antioksidativnog djelovanja. U današnje vrijeme sve više dolazi do iskorištavanja tvari koje se nalaze u kori naranče te je potrebno odrediti optimalne uvjete za najveći prinos tijekom ekstrakcije. Cilj ovog istraživanja je rada utvrditi kako različiti uvjeti ultrazvučne ekstrakcije uzoraka kore naranče (Citrus sinensis Osbeck cv.Washington navel) utječu na ukupnu antibakterijsku i antioksidativnu aktivnost određivanjem ukupne koncentracije fenolnih spojeva, ukupne antioksidacijske te antibakterijske aktivnosti na Gram - pozitivne i Gram - negativne humane patogene. U provedenom istraživanju određen je ukupan sadržaj fenolnih spojeva te ukupna antioksidacijska i antibakterijska aktivnost. Rezultati su pokazali da omjer otapalo-biljna tvar ima utjecaj na sadržaj fenolnih spojeva, a da uz navedeni omjer i temperatura ima utjecaj na ukupnu antioksidacijsku aktivnost. Na smanjenje antibakterijske aktivnosti utjecaj ima veća koncentracija etanola prilikom ultrazvučne ekstrakcije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-9909 - Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda biljnoga podrijetla (ByProExtract) (Jokić, Stela, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju

Profili:

Avatar Url Valentina Pavić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.biologija.unios.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Batrnek, Katarina
Antibakterijska i antioksidativna aktivnost ekstrakata kore naranče (Citrus sinensis Osbeck cv. Washington navel) dobivenih ultrazvučnom ekstrakcijom, 2019., diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek
Batrnek, K. (2019) 'Antibakterijska i antioksidativna aktivnost ekstrakata kore naranče (Citrus sinensis Osbeck cv. Washington navel) dobivenih ultrazvučnom ekstrakcijom', diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Batrnek, Katarina}, year = {2019}, pages = {52}, keywords = {kora naran\v{c}e, antioksidacijska i antibakterijska aktivnost, ultrazvu\v{c}na ekstrakcija}, title = {Antibakterijska i antioksidativna aktivnost ekstrakata kore naran\v{c}e (Citrus sinensis Osbeck cv. Washington navel) dobivenih ultrazvu\v{c}nom ekstrakcijom}, keyword = {kora naran\v{c}e, antioksidacijska i antibakterijska aktivnost, ultrazvu\v{c}na ekstrakcija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Batrnek, Katarina}, year = {2019}, pages = {52}, keywords = {orange peel, antioxidative and antibacterial effect, ultrasound-assisted extraction}, title = {ANTIBACTERIAL AND ANTIOXIDATIVE EFFECTS OF ORANGE PEEL (Citrus sinensis Osbeck cv. Washington navel) EXTRACTS OBTAINED ULTRASOUND ASSISTED EXTRACTION}, keyword = {orange peel, antioxidative and antibacterial effect, ultrasound-assisted extraction}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font