Pregled bibliografske jedinice broj: 1023924
PRIJEVOZ LAKOPOKVARLJIVIH PREHRAMBENIH PROIZVODA U MESNOJ INDUSTRIJI U REPUBLICI HRVATSKOJ
PRIJEVOZ LAKOPOKVARLJIVIH PREHRAMBENIH PROIZVODA U MESNOJ INDUSTRIJI U REPUBLICI HRVATSKOJ, 2019., diplomski rad, diplomski, Ekonomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1023924 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PRIJEVOZ LAKOPOKVARLJIVIH PREHRAMBENIH PROIZVODA U MESNOJ INDUSTRIJI U REPUBLICI HRVATSKOJ
(TRANSPORT OF PERISHABLE FOOD PRODUCTS IN THE MEAT INDUSTRY IN THE REPUBLIC OF CROATIA)
Autori
Cvitković, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Ekonomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2019
Stranica
67
Mentor
Naletina, Dora
Ključne riječi
lakopokvarljivi proizvodi, transport, mesna industrija
(perishable products, transport, meat industry)
Sažetak
Tržišta i potrošači danas zahtijevaju bolju kvalitetu usluge na svim područjima, uključujući transport ili robu. Prijevoz robe je složen proces, osobito kada se radi o prijevozu osjetljive robe poput lakopokvarljive robe. Lakopokvarljiva roba je roba koja je osjetljiva na promjenu visine temperature, vlažnosti ili drugih klimatskih uvjeta. Rastom trgovine lakopokvarljivih proizvoda pred proizvođače se postavljaju sve kompleksniji zahtjevi. Tijekom skladištenja i prijevoza lakopokvarljivih proizvoda može doći do kemijskih, bioloških i/ili mehaničkih promjena te se kakvoća proizvoda smanjuje. Samim time javlja se potreba za preciznijom pripremom i realizacijom transportnog procesa lakopokvarljivih proizvoda. Prehrambena industrija tradicionalno je najvažnija grana prerađivačke industrija u Hrvatskoj. U industrijskom sektoru proizvodnje prehrambenih proizvoda, mesna poddjelatnost prema brojnim pokazateljima je najznačajnija sastavnica. Na temelju rezultata provedenog istraživanja zaključuje se kako je potrebna dobra organizacija kako bi se osiguralo da se lakopokvarljivi proizvodi na tržište isporuče zdravstveno ispravni i kvalitetni. Želi li se očuvati kvaliteta robe koja se prevozi mora se postupati u skladu sa pravilima. Prijevoznik je dužan osigurati propisno razdvajanje pošiljke, provjeriti svu dokumentaciju, itd.. Ukoliko roba nije skladištena propisno prijevoznik ima pravo odbiti prijevoz pošiljke ili ograničiti odgovornost. Očuvanje kvalitete robe ovisi o tome kako se rukuje s njome. Važan element kod prihvata i otpreme je prethodna prilagodba pošiljke. Temperatura, vlaga i vrijeme važni su elementi kod prihvata takve robe. Poduzeće Pik Vrbovec s razlogom je vodeći lider u mesnoj industriji jer ima razvijeni sustav logistike odnosno pravilnim skladištenjem i transportom proizvoda, kao i educiranim osobljem poduzeće dostavlja na tržište zdravstveno ispravno i kvalitetno meso i mesne prerađevine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija